Zrazy, znana w Polsce od ponad 200 lat potrawa przyrządzana przeważnie z wołowiny. Mogą być również z baraniny lub cielęciny. Ja przygotowałam zrazy zawijane z kaczki.
- 4 kacze nogi,
- 1 -2 twarde gruszki,
- musztarda (u mnie francuska),
- tymianek do oprószenia mięsa,
- sól,
- 8 ziaren pieprzu czarnego,
- gałązka tymianku,
- mąka do oprószenia
- 200 ml mocnego bulionu drobiowego (najlepiej z kaczki),
- cukier,
- 2 łyżki zimnego masła,
Z
nóg zdjąć skórę. Ze skóry wytopić tłuszcz.
Następnie
wyjąć kości - naciąć mięso wzdłuż kości i delikatnie
podcinając mięso wyjąć kości.
Mięso
oprószyć solą i tymiankiem i dostawić, najlepiej do dnia
następnego.
Mięso
z nóg ułożyć na folii spożywczej ułożonej na desce, przykryć
folią i roztłuc mięso na kotlety.
Gruszki
umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie plastry.
Mięso
smarować musztardą, układać na nim plasterki gruszki – dwie
trzy warstwy.
Zwinąć
mięso, spiąć szpilkami do zrazów lub wykałaczkami. Oprószyć
mąką.
Obsmażyć
na wcześniej wytopionym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron.
Przełożyć
do naczynia do zapiekania.
Dodać
pieprz, gałązkę tymianku, wlać bulion, pozostałe plasterki gruszki, przykryć. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około godziny, aż mięso
będzie miękkie.
Zrazy wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito, doprawić do smaku sola i cukrem (ja do sosu dodałam trochę przecieru z leśnych owoców mrożonych). Sos zagotować, dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć z ognia.
Zrazy wyjąć i trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito, doprawić do smaku sola i cukrem (ja do sosu dodałam trochę przecieru z leśnych owoców mrożonych). Sos zagotować, dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz