Hot dogi z cebulką prażoną, sałatką z ogórków, keczupem, musztardą i majonezem, w rozciętej bułce przywędrowały do Polski na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, tuż po zakończeniu reglamentacji mięsa. Reglamentacja mięsa , sprzedaż mięsa na kartki (drugi okres systemu kartkowego), trwała od 28 lutego 1981 roku, do końca lipca 1989 roku. Od kwietnia 1981 roku na kartki sprzedawane były również przetwory mięsne.
Hot
dogi te, różniły się od tych z lat siedemdziesiątych. Bułka do
hot dogów, była dużo gorszej jakości od wcześniej używanych
paluszków, często była „rozparzona”. O chrupkości można było
zapomnieć. O jakości parówek już nie wspomnę.
Oczywiście
były również sprzedawane hot dogi składające się tylko z bułki,
parówki i sosu (majonez, musztarda).
- bułka*,
- parówka,
- majonez,
- keczup,
- musztarda,
- sałatka szwedzka z ogórków,
- cebulka prażona,
Bułkę
przekroić wzdłuż na pół, nie rozcinając do końca z jednego
dłuższego brzegu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na kilka minut, aby się podgrzała. Parówkę podgrzać w wodzie.
Bułkę
wyjąć z piekarnika, rozłożyć (nie rozrywając jej), ułożyć
trochę sałatki, położyć parówkę, polać majonezem, keczupem i
musztardą, posypać prażoną cebulką.
Heh jeszcze nie widziałem hoddoga zawiniętego w gazetę ;P Ale tak poważnie, to ładnie Pani wyszedł ;)
OdpowiedzUsuń;) szukałam nawiązania do czasów.... ;) dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Usuń