Konfitowanie
/ confitowanie, czyli gotowanie w tłuszczu. Wbrew pozorom mięso
confitowane nie jest tłuste, jest bardzo delikatne i nie wysuszone.
Confitowanie
to nie wymysł ostatnich lat, to bardzo stara metoda konserwowania
mięsa. Mięso gotowane w tłuszczu, całe przykryte tłuszczem, w
chłodnym miejscu może stać nawet rok. W przepisie użyłam zioła, ale można również dodać przyprawy
korzenne.
- Kaczka,
- 2 - 3 gałązki rozmarynu,
- kilka gałązek tymianku,
- 4 - 5 ząbków czosnku,
- 2 listki laurowe,
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- tłuszcz do gotowania (najlepiej kaczy, gęsi, może być masło lub olej),
Dno garnka z grubym dnem wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki temu, kaczka nie przywrze do dna), włożyć kaczkę, przyprawy, zalać tłuszczem. Kaczka ma być cała przykryta tłuszczem. Gotować do miękkości, około 2 – 2,5 godziny.
Podałam z kluskami kładzionymi ziemniaczanymi.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz