Schab z pończochy... dlaczego tak... czy naprawdę niektórzy wieszają mięso w pończosze (pończochy, rajstopy) ? Ja mięso zawijam w gazę bawełnianą. Nie wyobrażam sobie powiesić mięso owinięte w jakiś „plastik” (rajstopy robione z tworzyw sztucznych …).
Tym
razem przygotowałam karkówkę z mangalicy. Sposób przygotowania
taki sam, jak zwykłego schabu czy karkówki, jednak smak zupełnie
inny. Oczywiście można tak samo przygotować karkówkę z mięsa innej rasy świni.
Mangalica
to rasa świń, która powstała ze skrzyżowania serbskich świń
rasy sumadia i węgierskich świń rasy szalantai. Są to świnie z
kędzierzawą sierścią barwy rudej, płowej (żółtej lub blond),
czarnej oraz „jaskółczobrzuchej” (jasny brzuch i czarny
grzbiet).
Występuje
również mangalica dzika, rzadka rasa – prawdopodobnie
skrzyżowanie mangalicy blond z dzikiem.
Mangalice
hodowane są cały rok na pastwisku. Świnie są karmione grochem,
słonecznikiem, dynią, topinamburem. Bardzo lubią wytłoczyny
jabłkowe.
Mięso
mangalicy jest bardzo smaczne, poprzerastane miękkim i bardzo
smacznym tłuszczem.
- 1 kg schabu lub karkówki
- ½ szklanki cukru,
- ½ szklanki soli,
- 2 łyżki suszonych lub świeżych ziół - tymianek, majeranek, nasiona kolendry, chili, papryka
Mięso
oczyścić. Wymieszać sól z cukrem i ziołami. Mięso ułożyć w
sporym naczyniu i obsypać dokładnie przyprawami. Odstawić w
chłodne miejsce na 3 dni. Mięso należy odwracać co 12 godzin. W
tym czasie powstanie sporo płynu, który można wylewać.
Następnie
mięso należy wyjąć z „marynaty”, opłukać i włożyć do
zimnej wody na około godzinę ( w celu wypłukania soli z mięsa)
następnie osuszyć i zawinąć w gazę. Powiesić w suchym,
przewiewnym miejscu.
Przed
zawinięciem w gazę można mięso posypać ziołami.
Myślę, że z tymi pończoszkami to jest tak, że kiedyś były jedwabne. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńKończę tą sztukę tym razem z indyka. Wykonane tą sama metodą. Brakuje mi tych przerostów tłuszczyku, ale ma smak, co zadziwia osoby nie mogące uwierzyć, iż to surowizna jest.
OdpowiedzUsuńz indyka? ja bym się trochę bała, jakoś mam zakodowane, że kurczaka i indyka na surowo się nie jada... niby wieprzowina też kiedyś była problematyczna
Usuń