Mangalica
to rasa świń, która powstała ze skrzyżowania serbskich świń
rasy sumadia i węgierskich świń rasy szalantai. Są to świnie z
kędzierzawą sierścią barwy rudej, płowej (żółtej lub blond),
czarnej oraz „jaskółczobrzuchej” (jasny brzuch i czarny
grzbiet)...
- schab karkowy (u mnie z mangalicy),
- sól,
- łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego,
- łyżeczka kolendry w nasionach,
- łyżka papryki słodkiej,
- 1/2 – 1 łyżka papryki ostrej,
Przyprawy
zemleć i wymieszać z solą i papryką. Natrzeć mieszanką przypraw
karkówkę i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na 12 godzin.
W
mięso wbić termometr i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120
stopni. Piec aż mięso osiągnie temperaturę 72 stopni.
Mięso
wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby „odpoczęło”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz