proporcje na 2 osoby:
- 1
piersi kaczki*,
- 1/2
lub 2/3 kopru włoskiego (zależy od wielkości),
- 1
pomarańcza,
- 1/2
łyżeczki musztardy francuskiej,
- 1
łyżeczka miodu wielokwiatowego,
- sok
z cytryny do smaku,
- 4-5
łyżek oliwy z oliwek
- orzechy
laskowe, ziemne lub migdały do posypania
Pierś
umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę
nie rozcinając mięsa.
Ułożyć
skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby
tłuszcz się wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do
zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Zależy od
wielkości piersi.
Wyjąć
z piekarnika, odstawić na 5 minut, aby „odpoczęła”.
Z
pomarańczy ściąć skórkę, a następnie wyciąć filety, tak aby
cząstki były bez skórki.
Do
miseczki wycisnąć sok z resztek pomarańczy. Dodać sok z cytryny,
1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, łyżeczkę miodu, dokładnie
wymieszać, następnie wlać oliwę.
Koper
włoski pokroić w cienkie plasterki.
Zalać
wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić. Włożyć do
miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Wyjąć,
osuszyć.
Pierś
kaczki pokroić w cienkie plasterki.
Wymieszać
składniki sałatki, ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać
posiekanymi orzechami.
*pierś
kaczki przygotowana tak jak w przepisie na pierś
kaczki w sosie mirabelkowym
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz