- ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- nadzienie:
- 300 g orzechów laskowych,
- 600 ml śmietany 30%,
- 400 ml cukru,
- 200 ml wody,
- sól
Ciasto:
mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do
miksera,
szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić
ciasto
w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60
minut.
Ciasto
rozwałkować, przełożyć do foremek (ja użyłam silikonowe
foremki
do mini tarteletek), ładnie przyciąć brzegi. Widelcem
ponakłuwać
ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem....
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut,
następnie
zdjąć papier i piec ciasto jeszcze około 10 minut, aż się lekko
zrumieni. Odstawić do ostygnięcia.
Orzechy
rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8 minut. Po
wyjęciu wysypać na ściereczkę i obetrzeć ze skórki.
Lekko roztłuc
Do
garnka wsypać cukier i wlać wodę, gotować aż cukier zacznie się
karmelizować. Wlać gorącą śmietanę.
Mieszając
gotować, aż masa lekko zgęstnieje.
Nie
można przesadzić, bo masa będzie zbyt gęsta. Najlepiej trochę
nalać na talerzyk i wstawić go na chwilę do lodówki. Masa powinna
być gęsta, ale plastyczna.
Wsypać
do masy orzechy, wymieszać.
Nałożyć
masę do foremek. Oprószyć solą.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz