- 500 g ziemniaków obiadowych - typ kulinarny BC,
- 600 g białej kiełbasy surowej,
- 1 cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 4-5 gałązek tymianku,
- listki laurowe,
- 5 owoców ziela angielskiego,
- 7 ziaren pieprzu czarnego,
- cukier, sól,
- 200 - 250 g chrzanu*,
- 200 ml żurku,
- 200 ml śmietany 18%,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
Ziemniaki
obrać, pokroić na kawałki, zalać wodą (tylko tak, aby ziemniaki
były przykryte wodą), lekko osolić, gotować pod przykryciem do
miękkości. Nie odcedzać.
Cebulę
przekroić na pół, włożyć do drugiego garnka, dodać wszystkie
przyprawy, zalać wodą (tylko tak aby przykryć cebulę) i gotować,
aż cebula będzie miękka.
Ogień
pod garnkiem zmniejszyć - wywar ma lekko "pyrtolić", nie
gotować się. Wrzucić kiełbasę i parzyć 15 minut.
Kiełbasę
wyjąć. Odcedzony wywar wlać do kartofli, zagotować, zmiksować.
Dodać
żurek. Zagotować.
Chrzan
wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy. Podgrzać, nie gotować.
Gotowany
chrzan traci na ostrości.
Doprawić
do smaku solą i cukrem.
Podawać
z jajkiem i kiełbasą. Można posypać świeżo startym chrzanem.
*można
użyć chrzan przygotowany w domu lub chrzan kupny, kupując chrzan w
słoiczku, należy zwrócić uwagę, aby zawartość chrzanu w
chrzanie była jak największa
zastawa z
Wygląda apetycznie, ale takim tależykiem to raczej się nie najem :)
OdpowiedzUsuńten talerzyk, wbrew pozorom, nie jest taki malutki :) ale oczywiście podwójna porcja będzie mile widziana :)
Usuń