środa, 22 marca 2017

Zupa chrzanowa



  • 500 g ziemniaków obiadowych - typ kulinarny BC,
  • 600 g białej kiełbasy surowej,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 4-5 gałązek tymianku,
  • listki laurowe,
  • 5 owoców ziela angielskiego,
  • 7 ziaren pieprzu czarnego,
  • cukier, sól,
  • 200 - 250 g chrzanu*,
  • 200 ml żurku,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, zalać wodą (tylko tak, aby ziemniaki były przykryte wodą), lekko osolić, gotować pod przykryciem do miękkości. Nie odcedzać.
Cebulę przekroić na pół, włożyć do drugiego garnka, dodać wszystkie przyprawy, zalać wodą (tylko tak aby przykryć cebulę) i gotować, aż cebula będzie miękka.
Ogień pod garnkiem zmniejszyć - wywar ma lekko "pyrtolić", nie gotować się. Wrzucić kiełbasę i parzyć 15 minut.
Kiełbasę wyjąć. Odcedzony wywar wlać do kartofli, zagotować, zmiksować.
Dodać żurek. Zagotować.
Chrzan wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy. Podgrzać, nie gotować.
Gotowany chrzan traci na ostrości.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
Podawać z jajkiem i kiełbasą. Można posypać świeżo startym chrzanem.


*można użyć chrzan przygotowany w domu lub chrzan kupny, kupując chrzan w słoiczku, należy zwrócić uwagę, aby zawartość chrzanu w chrzanie była jak największa


zastawa z 




2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie, ale takim tależykiem to raczej się nie najem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten talerzyk, wbrew pozorom, nie jest taki malutki :) ale oczywiście podwójna porcja będzie mile widziana :)

      Usuń