Przeglądając
książki z mojej biblioteczki, w poszukiwaniu zapomnianych przepisów
na przygotowanie jajek, trafiłam na jajka faszerowane ze
śledziem, w książce Przyrządzanie Potraw Zofii Czerny,
z 1949 roku.
Jajka
przygotowałam podczas pobytu w Gospodarstwie
agroturystycznym, prowadzonym przez Ewę
Mitowską, w Seroczynie. Sesja odbyła się w kuchni, na
działającej oczywiście, kuchni węglowej. Na zdjęciach pisanki z
bogatej kolekcji Ewy Mitowskiej. Wszystkie przedmioty, można oglądać
w mini muzeum wsi mazowieckiej, stworzonym przez Panią Ewę.
- 10 jaj,
- 30 g suchej bułki,
- 125 ml mleka,
- 20 g masła,
- 2 płaty śledzia,
- 1 cytryna,
Namoczyć
bułkę w mleku.
Jajka
ugotować, ostudzić, obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż na pół,
wyjąć żółtka.
Cebulę
posiekać, zrumienić na tłuszczu.
Z
cytryny wyciąć filety (nożem ściąć wierzch i spód cytryny,
następnie ściąć skórę od góry do dołu razem z błonką, a
następnie wyciąć z pomiędzy błonek cząstki cytryny).
Śledzie,
cebulę, odciśniętą bułkę, żółtka zemleć lub zmiksować.
Nakładać
farsz na białka, nadając połówkom kształt całego jajka.
Na
wierzchu układać filety z cytryny.
Podczas
pobytu pod okiem Pani Ewy uczyłam się rysować pisanki woskiem.
Zrobię koniecznie bo kochamy śledzie. Zastanawiam się tylko czym by zastąpić bułkę.
OdpowiedzUsuńno i zastanawiam się czym zastąpić bułkę ? Może po prostu jej nie dawać, mleka też... a zamiast dodać troszkę gęstej śmietany...
Usuń