W poszukiwaniu starych przepisów na przygotowanie jajek, trafiłam na jajka w sosie musztardowym, w książce Przyrządzanie Potraw Zofii Czerny, z 1949 roku.
Jajka przygotowałam podczas pobytu w Gospodarstwie agroturystycznym, prowadzonym przez Ewę Mitowską, w Seroczynie. Sesja odbyła się w kuchni, na działającej oczywiście kuchni węglowej. Na zdjęciach pisanki z bogatej kolekcji Ewy Mitowskiej. Wszystkie przedmioty, można oglądać w mini muzeum wsi mazowieckiej, stworzonym przez Panią Ewę.
- 5 jaj,
- 200 g śmietany 18% gęstej
- 3 łyżki tartego chrzanu
- musztarda sarepska,
- sól,
- cukier
Jajka
ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż
na pół.
Śmietanę
wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku musztardą, solą i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz