Przeglądając
książki z mojej biblioteczki, w poszukiwaniu zapomnianych, innych
przepisów na przygotowanie jajek, trafiłam na jajka faszerowane
musztardą z kaparami, w książce Przyrządzanie Potraw Zofii
Czerny, z 1949 roku.
Jajka
przygotowałam podczas pobytu w Gospodarstwie
agroturystycznym, prowadzonym przez Ewę
Mitowską, w Seroczynie. Sesja odbyła się w kuchni, na
działającej oczywiście kuchni węglowej. Na zdjęciach pisanki z
bogatej kolekcji Ewy Mitowskiej. Wszystkie przedmioty, można oglądać
w mini muzeum wsi mazowieckiej, stworzonym przez Panią Ewę.
- 10 jajek,
- 125 ml mleka,
- 20 g cebuli,
- 30 g suchej bułki,
- 20 g masła,
- 40 g musztardy francuskiej,
- 3 łyżki kaparów,
- sól,
- pieprz czarny świeżo mielony,
Bułkę
namoczyć w mleku.
Cebulę
posiekać, poddusić na maśle.
Jajka
ugotować. Zalać zimną wodą, odstawić do ostudzenia. Obrać
ze skorupki.
Każde
jajko przekroić wzdłuż na pół.
Wyjąć
żółtka.
Odciśnięta
bułkę, żółtka, kapary, cebulę zemleć lub zmiksować. Doprawić
do smaku musztardą, pieprzem i solą.
Nakładać
farsz na białka, nadając połówkom kształt całego jajka.
Joanna robi najlepsze jajka faszerowane na świecie. Wystąpiłam już o adopcję, chociażby na czas Wielkanocy. Będzie też mazurek:)
OdpowiedzUsuń