środa, 5 kwietnia 2017

Jajka faszerowane musztardą i kaparami



Przeglądając książki z mojej biblioteczki, w poszukiwaniu zapomnianych, innych przepisów na przygotowanie jajek, trafiłam na jajka faszerowane musztardą z kaparami, w książce Przyrządzanie Potraw Zofii Czerny, z 1949 roku.


Jajka przygotowałam podczas pobytu w Gospodarstwie agroturystycznym, prowadzonym przez Ewę Mitowską, w Seroczynie. Sesja odbyła się w kuchni, na działającej oczywiście kuchni węglowej. Na zdjęciach pisanki z bogatej kolekcji Ewy Mitowskiej. Wszystkie przedmioty, można oglądać w mini muzeum wsi mazowieckiej, stworzonym przez Panią Ewę.

  • 10 jajek,
  • 125 ml mleka,
  • 20 g cebuli,
  • 30 g suchej bułki,
  • 20 g masła,
  • 40 g musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki kaparów,
  • sól,
  • pieprz czarny świeżo mielony,

Bułkę namoczyć w mleku.
Cebulę posiekać, poddusić na maśle.
Jajka ugotować. Zalać zimną wodą, odstawić do ostudzenia. Obrać ze skorupki.
Każde jajko przekroić wzdłuż na pół.
Wyjąć żółtka.
Odciśnięta bułkę, żółtka, kapary, cebulę zemleć lub zmiksować. Doprawić do smaku musztardą, pieprzem i solą.


Nakładać farsz na białka, nadając połówkom kształt całego jajka.





1 komentarz:

  1. Joanna robi najlepsze jajka faszerowane na świecie. Wystąpiłam już o adopcję, chociażby na czas Wielkanocy. Będzie też mazurek:)

    OdpowiedzUsuń