Gdy
wiosna zaczyna wygrywać z zimą to znak, że zbliża się kolejna
edycja California Wine Festival. Tegoroczna, ósma już odbyła się
14 marca w ramach Food Service Summit. Jak co roku, ta największa w
Polsce degustacja win Kalifornijskich zgromadziła potężną
reprezentacją kilkudziesięciu winiarzy i kilkuset win do
degustacji. Większość prezentowanych win nie jest jeszcze dostępna
w Polsce.
Ta
impreza ma to zmienić.
Wina
kalifornijskie są bardzo różnorodne. Wpływ na to ma niebywale
urozmaicone ukształtowanie terenu, bardzo długa linia brzegowa
(1300 kilometrów), różnorodne warunki klimatyczne, duże różnice
temperatury pomiędzy dniem i nocą. Siedliska są bardzo
zróżnicowane. Jest tu wszystko: pustynie, góry, doliny. Wszystko
to ma ogromny wpływ na produkt końcowy, który znajdziemy w
butelce. Oczywiście produkuje się tu wina doskonałe, poprawne i
takie, których winiarz powinien się wstydzić.
Kalifornia
to trzeci pod względem powierzchni stan USA, o ponad 35% większy od
Polski, mający porównywalną z nami liczbę mieszkańców.
Rozciąga się pomiędzy wybrzeżem Pacyfiku, a górami Sierra Nevada na wschodzie i pustynią Mojave na południowym wschodzie. Centrum stanu zajmuje Dolina Kalifornijska. Miejscami jest szeroka na 90 km. Jest uznawana za jeden z najżyźniejszych terenów na świecie i jeden z najintensywniej uprawianych. Dzięki skomplikowanym systemom irygacyjnym uprawa jest bardzo intensywna i wydajna. Produkuje się tu prawie 1/3 żywności wytwarzanej w Stanach Zjednoczonych.
Pustynie zajmują około 25 % powierzchni stanu (prawie cała południowo – wschodnia część Kalifornii to pustynie). Zwłaszcza latem panują tam bardzo wysokie temperatury.
Rozciąga się pomiędzy wybrzeżem Pacyfiku, a górami Sierra Nevada na wschodzie i pustynią Mojave na południowym wschodzie. Centrum stanu zajmuje Dolina Kalifornijska. Miejscami jest szeroka na 90 km. Jest uznawana za jeden z najżyźniejszych terenów na świecie i jeden z najintensywniej uprawianych. Dzięki skomplikowanym systemom irygacyjnym uprawa jest bardzo intensywna i wydajna. Produkuje się tu prawie 1/3 żywności wytwarzanej w Stanach Zjednoczonych.
Pustynie zajmują około 25 % powierzchni stanu (prawie cała południowo – wschodnia część Kalifornii to pustynie). Zwłaszcza latem panują tam bardzo wysokie temperatury.
Na
ternie stanu leży najniższy punkt w całej Ameryce Północnej –
Dolina Śmierci (86 m poniżej poziomu morza). W paśmie górskim
Sierra Nevada znajduje się najwyższy szczyt kontynentalnych stanów,
Mount Whitney o wysokości 4421 metrów n.p.m. oraz kilkanaście
lodowców.
Około 45 % powierzchni stanu zajmują lasy. Kalifornia jest najbardziej zalesionym stanem, zaraz po Alasce.
Około 45 % powierzchni stanu zajmują lasy. Kalifornia jest najbardziej zalesionym stanem, zaraz po Alasce.
W
większości stanu panuje klimat subtropikalno-śródziemnomorski z
łagodnymi, deszczowymi zimami i suchymi, bardzo upalnymi latami.
Chłodny Prąd Kalifornijski często powoduje latem tworzenie się
mgieł w pobliżu wybrzeża. Im dalej w głąb lądu, tym
chłodniejsze zimy i cieplejsze lata.
Duże znaczenie ma obecność Pacyfiku (linia brzegowa to około 1300 km). Wody oceanu są dość zimne, dlatego latem i wczesną jesienią (czyli w okresie kluczowym dla rozwoju winorośli) tworzą się tu mgły. W głębi lądu powietrze w ciągu dnia ogrzewa się i wznosi ku górze, zasysając nad ląd masy powietrza znad oceanu. Dzięki temu mgła i chłodne wiatry trafiają w głąb lądu. Mgły przesłaniają światło słoneczne obniżając temperaturę, a w konsekwencji opóźniając dojrzewanie winogron.
Jeśli dodamy do tego bardzo różnorodną budowę geologiczną otrzymamy region idealny do produkcji bardzo różnorodnych win.
W
latach 80 XX wieku wprowadzono w Stanach Zjednoczonych system AVA
(American Viticultural Areas – Amerykańskie Obszary Uprawy
Winorośli). Obszar definiowany jako AVA to miejsce wewnątrz danego
stanu, zarejestrowane i produkujące wino zgodnie z określonymi
przepisami federalnymi. System ten wzorowany jest (choć nie do końca
na europejskich systemach apelacyjnych, takich jak francuski AOC lub
włoskie DOC). W Stanach Zjednoczonych jest ponad 200 apelacji, z
których ponad 130 w Kalifornii. Wino produkuje się we wszystkich 50
stanach z Alaską włącznie. Wprowadzenie AVA oczywiście znacznie
ułatwia decyzje zakupowe nam, konsumentom.
W Kalifornii winnice zajmują 231 000 hektarów, z których zbiera się 4,2 miliona ton winogron.
Biorąc to pod uwagę, nie ma nic dziwnego w tym, że w Kalifornii powstaje 90 % amerykańskich win. Uprawia się tu ponad 110 odmian co jest kolejnym powodem, że wina są bardzo różnorodne.
W Kalifornii winnice zajmują 231 000 hektarów, z których zbiera się 4,2 miliona ton winogron.
Biorąc to pod uwagę, nie ma nic dziwnego w tym, że w Kalifornii powstaje 90 % amerykańskich win. Uprawia się tu ponad 110 odmian co jest kolejnym powodem, że wina są bardzo różnorodne.
W
Kalifornii zarejestrowano jak dotąd ponad 60 000 marek wina.
90% eksportu wina z USA do 125 krajów to wina Kalifornijskie.
90% eksportu wina z USA do 125 krajów to wina Kalifornijskie.
Kalifornia
(nie całe Stany Zjednoczone) jest czwartym producentem wina na
świece.
Najwięcej
uprawia się tu odmian czerwonych: Cabernet Sauvignon , Zinfandel ,
Merlot , Pinot Noir i Syrah.
Z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc.
Z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc.
Większość
kalifornijskich win bardzo dobrze komponuje się z jedzeniem.
Poniżej
drobna próbka możliwości poszczególnych szczepów:
Cabernet Sauvignon
Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny...
Cabernet Sauvignon
Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny...
Petite
Sirah
Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych.
Merlot
Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej.
Pinot Noir
Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczaka, kaczki, indyka, bażanta, przepiórki).
Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych.
Merlot
Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej.
Pinot Noir
Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczaka, kaczki, indyka, bażanta, przepiórki).
Syrah
Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiną, wołowiny.
Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiną, wołowiny.
Sangiovese
Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą.
Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą.
Zinfandel
Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami.
Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami.
Chardonnay
Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim.
Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim.
Muscat
/ Moscato
Wspaniałe do owoców i serów.
Wspaniałe do owoców i serów.
Pinot
Blanc
Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza.
Pinot Gris / Pinot Grigio
Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.
Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza.
Pinot Gris / Pinot Grigio
Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.
Sauvignon
Blanc
Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.
Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.
Riesling
Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry.
Viognier
Do owoców morza
Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry.
Viognier
Do owoców morza
Na
większość etykiet win kalifornijskich znajdziemy wiele przydatnych
informacji.
Nazwa producenta to jakby oczywiste.
Nazwa wina – marka (czasami bardzo wyszukana).
Jeśli na etykiecie znajduje się nazwa szczepu oznacza to, że musi z niego powstać minimum 75% wina.
Jeśli jest podany rocznik, to minimum 95% wina musi być z tego roku.
Napis „California” oznacza, że 100% wina powstało z winogron rosnących w tym stanie.
Jeśli jest nazwa apelacji AVA to minimum 85% gron użytych do jego produkcji musi pochodzić z jej obszaru.
Formuła „Produced and bottled by...” oznacza że minimum 75 % wina zostało wyprodukowane w posiadłości, której nazwa znajduje się na etykiecie.
Degustowaliśmy na zaproszenie California Wines
Nazwa producenta to jakby oczywiste.
Nazwa wina – marka (czasami bardzo wyszukana).
Jeśli na etykiecie znajduje się nazwa szczepu oznacza to, że musi z niego powstać minimum 75% wina.
Jeśli jest podany rocznik, to minimum 95% wina musi być z tego roku.
Napis „California” oznacza, że 100% wina powstało z winogron rosnących w tym stanie.
Jeśli jest nazwa apelacji AVA to minimum 85% gron użytych do jego produkcji musi pochodzić z jej obszaru.
Formuła „Produced and bottled by...” oznacza że minimum 75 % wina zostało wyprodukowane w posiadłości, której nazwa znajduje się na etykiecie.
Degustowaliśmy na zaproszenie California Wines
I got this website from my friend who shared with me regarding this web page and at the moment this time I
OdpowiedzUsuńam visiting this website and reading very informative articles
here.
Thank you for another magnificent article. The place else could anybody
OdpowiedzUsuńget that kind of information in such a perfect method of writing?
I have a presentation next week, and I'm at the look for such
information.
Thank You for your kind words 🙂 . What type of information do You need? Mayby I could help You?
UsuńSuperb, what a webpage it is! This blog presents valuable facts to us, keep it up.
OdpowiedzUsuńThanks a lot, trying my best to share my knowlage 😉
Usuńyou are in reality a good webmaster. The website loading pace is incredible.
OdpowiedzUsuńIt seems that you are doing any distinctive trick.
Moreover, The contents are masterwork. you have done a excellent process in this subject!
Thanks a lot, my douther help me with it :) It's really nice to read such a kind words :)
UsuńHi there, I enjoy reading all of your article.
OdpowiedzUsuńI wanted to write a little comment to support you.
Hola! I've been reading your website for a while now and finally got the courage to
OdpowiedzUsuńgo ahead and give you a shout out from Humble Texas! Just wanted to
mention keep up the excellent job!
Wow! thanks, it's nice to know people from around the world read my blog :) Thanks so much
UsuńThanks, that really nice :) Happy to hear from people :)
UsuńPretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I've really enjoyed surfing around your blog posts.
OdpowiedzUsuńIn any case I'll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!
Thank you so much. Its always nice to read kind words:)
Usuńyou're in point of fact a excellent webmaster. The website loading pace is incredible.
OdpowiedzUsuńIt kind of feels that you're doing any unique trick. In addition, The contents
are masterwork. you've done a fantastic task in this topic!
Thank you so much. You are too nice :)
UsuńHello, I desire to subscribe for this web site to take most up-to-date updates, thus where can i do it please help.
OdpowiedzUsuńHello, You can like my fp on facebook :) There is always information about new posts :)
Usuńhttps://www.facebook.com/krolestwogarow/
Hello Dear, are you really visiting this website on a regular basis, if so afterward you will without doubt take nice
OdpowiedzUsuńknowledge.
Happy to share my knowledge :)
Usuń