Paszteciki
są dobre na wszystko.... do pracy, szkoły, na wycieczkę, jako
dodatek do różnego rodzaju zup. Farsze mogą być różne, ale
ciasta również. Dzisiaj przedstawiam ciasto krucho drożdżowe,
które jest delikatne, pyszne i świetnie nadaje się do wszystkich
rodzajów pasztecików.
Przepis
na ciasto pochodzi z broszury „Paszteciarnia domowa” wydanej
przez wydawnictwo Bluszcz, w okresie międzywojennym.
Rozrobić
drożdże w lekko podgrzanym mleku, zostawić aby podrosły.
Masło,
mąkę, sól i żółtka zmiksować w malakserze (można oczywiście
posiekać nożem na desce, ciasto kruche nie lubi kontaktu z ciepłymi
dłońmi).
Następnie
dodać drożdże i śmietanę, krótko zmiksować i wyłożyć na
blat.
Przewałkować,
złożyć na trzy, znowu przewałkować. Czynność powtórzyć
jeszcze dwa razy. Odłożyć przykryte ściereczką w ciepłe
miejsce, na około pół godziny, aby podrosło.
Po
tym czasie ciasto wałkować, wykrawać dowolnego kształtu
paszteciki i napełniać ulubionym farszem. Smarować rozbełtanym
jajkiem.
Wstawiać
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 – 20 minut,
aż się zrumienią.
Ja
upiekłam paszteciki z nadzieniem
z płucek cielęcych. Paszteciki można również nadzieniem ze
szpinakiem, z
kaczką, z
mięsa ze szpinakiem...
- 500 g mąki pszennej,
- 20 g drożdży,
- 200 g masła,
- 3 żółtka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 3 łyżki mleka,
- jajko
jakby mi tylko ciasto drożdżowe wychodziło to bym to codziennie jadła <3
OdpowiedzUsuńto bardzo proste ciasto, zdecydowanie łatwiejsze od normalnego drożdżowego :)
UsuńI wish to point out my passion for your generosity supporting people that
OdpowiedzUsuńactually need help with your matter. Your personal commitment to
passing the message all through became certainly functional and have always allowed
somebody much like me to achieve their aims. Your own warm and friendly tips and hints entails a great deal a person like me and
still more to my fellow workers. Warm regards;
from all of us.