wtorek, 18 kwietnia 2017

Tartaletki z jabłkami


Szarlotka, to chyba nasze narodowe ciasto, wszyscy ją znają i
prawie wszyscy kochają.
Proponuję wariację na temat szarlotki. Oddzielnie pieczone ciasto,
w tym przypadku mini tarteletki i oddzielnie przygotowany farsz z
jabłek. Dopiero na talerzu łączymy deser w całość.

  • ciasto:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • farsz:
  • 1 kg jabłek (u mnie odmiany ligol),
  • 1 łyżka cukru,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • 1/2 - 1 łyżeczka od herbaty cynamonu,
  • karmelizowane orzechy:
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 garście orzechów włoskich,
Ciasto: mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do
miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić
ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60
minut.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do foremek (ja użyłam silikonowe
foremki do mini tartaletek), ładnie przyciąć brzegi. Widelcem
ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem....
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut,
następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze około 10 minut, aż
ciasto się lekko zrumieni. Odstawić do ostygnięcia.
Farsz: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Ogryzki
wyrzucić ;)
Przełożyć do garnka, dodać skórę cytryny i pomarańczy, cukier i
cynamon. Dusić aż odparuje cały płyn (sok z jabłek).
Karmelizowane orzechy: na patelni rozpuścić cukier, wrzucić
orzechy. Chwilę smażyć mieszając, aby rozpuszczony cukier oblepił
orzechy. Całość przełożyć na blat wyłożony papierem do pieczenia.
Odstawić do ostudzenia, a następnie zmiksować.


Na talerzu ułożyć upieczone ciastko, na nim ułożyć trochę jabłek,
posypać karmelizowanymi orzechami.


2 komentarze:

  1. W moim domu szarlotka goni szarlotkę. To świetny pomysł na urozmaicenie tego dania. Super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że się pomysł spodobał :) serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń