Szarlotka, to nazwa nie zarezerwowana dla ciasta z jabłkami. Szarlotka to ciasto kruche lub półkruche z owocami.
Dzisiaj
polecam przepis na szarlotkę z rabarbarem, słodką szarlotkę z
rabarbarem.
- 500 g mąki pszennej,
- 300 g zimnego masła,
- 50 g cukru pudru,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- 3 żółtka,
- 1 kg rabarbaru,
- 250 g cukru,
- 1 łyżka świeżo startego imbiru*
- 2 łyżki bułki tartej,
- 4 białka,
- 200 g cukru,
- masło i bułka tarta do wysypania formy
Ciasto:
mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do
miksera,
szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić
ciasto
w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60
minut.
Rabarbar
obrać, pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do garnka, dodać
imbir, wsypać cukier i rozgotować. Odparować płyn.
Tortownicę
(24-26 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta
rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki (do 1/2 wysokości) formy.
Ciasto
ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na około 20 minut – ciasto ma się lekko podpiec.
Wyjąć
ciasto z piekarnika, posypać łyżką bułki tartej, na której
rozłożyć rabarbar. Posypać pozostałą bułką tartą.
Na
wierzchu rozsypać starte na tarce o dużych oczkach pozostałe
ciasto.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut, aż
ciasto się ładnie przyrumieni.
Białka
ubić, ubijając dodawać cukier.
Ciasto
wyjąć, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 110 stopni.
Szarlotkę
przykryć pianą z białek. Wstawić do piekarnika, piec aż piana
zmieni kolor na jasnosłomkowy.
*można
nie dodawać imbiru, ale on miło podkręca smak
Ale piękna beza!
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń