wtorek, 27 czerwca 2017

Botwinka z pomarańczą


Botwinka nie musi być czerwona, może być żółta lub czerwona, a przygotowana z niej zupa być zielona, żółta.....


Przygotowałam botwinkę z białych buraczków z liśćmi. Wyszła zielona :)

  • 1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami,
  • sok z 2 pomarańczy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • dodatki:
  • ser kozi dojrzewający,
Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką! ilością wrzącej wody. Parę minut gotować, buraczki nie powinny się rozgotować, powinno się czuć kawałki „pod zębem”.
Następnie wlać sok z pomarańczy i cytryny, zagotować. Doprawić solą i cukrem.
Podawać z płatkami sera koziego. 
Botwinkę, można podawać na zimno i ciepło.



1 komentarz:

  1. Trochę wstyd się przyznać, ale jako fanka botwinki nie miałam pojęcia, że można tak wybierać w kolorach. Zupę wypróbuję, bo z pomarańczą jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń