piątek, 23 czerwca 2017

Daktyle zapiekane w boczku wędzonym, z wędzonym serem



Zapiekane daktyle będą idealnym daniem na różnego rodzaju imprezach. Są wspaniałym uzupełnieniem zimnego bufetu. Małe pełne smaku przekąski.

  • daktyle,
  • ser wędzony,
  • cienkie plastry boczku wędzonego surowego,

Z daktyli wyjąć pestki. Na ich miejsce włożyć pokrojony, w odpowiedniej wielkości ser wędzony. Całość zawinąć boczkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.


zastawa z 


4 komentarze:

  1. Jakiego wędzonego sera użyła pani? Ser serowi nierówny . Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. twardy ser wędzony z mleka krowiego - musimy dobrać taki, który nam smakuje, raczej nie łagodny - może być na przykład zamojski. serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  2. uwielbiam owoce w boczku. Zawsze robiłam je na grillu, ale tutaj strach, że ser wypłynie więc chyba faktycznie trzeba będzie użyć piekarnika. Już mi ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lepiej w piekarniku, chyba że na tacce na grillu :) pozdrawiam :)

      Usuń