Pappardelle/tagliatelle z kaczką, groszkiem cukrowym i truskawkami.
- 250 g pappardelle lu tagliatelle (porcja na dwie osoby),
- pierś kaczki*,
- 80 g groszku cukrowego (w strączkach),
- 200 g truskawek,
- 1/2 chili,
- płaska łyżka świeżych listków tymianku,
- masło,
- sól
Pierś
kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę
nie rozcinając mięsa.
Ułożyć
skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby
tłuszcz się wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do
zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Zależy od
wielkości piersi.
Chili
posiekać.
Strączki
groszku pokroić wzdłuż w cienkie paski.
Truskawki
umyć, osuszyć, wyszypułkować. Pokroić na ćwiartki lub połówki,
zależy od wielkości.
Pierś
kaczki pokroić na cienkie plasterki, a następnie w paski.
Ugotować
makaron według przepisu na opakowaniu.
W
trakcie gotowania makaronu 3 łyżki masła rozgrzać na patelni,
wrzucić pokrojoną kaczkę, chwilę przesmażyć, dodać tymianek,
chili. Chwilę razem dusić. Doprawić solą.
Dodać
groszek i truskawki, wymieszać. Włożyć ugotowany, odcedzony
makaron, wymieszać, nakładać na talerze.
*pierś
kaczki barbarie, jeżeli kaczki pekińskiej to dwie
zastawa z
Dzień dobry. Chciałam zapytać nie o kaczkę z truskawkami, wygląda smakowicie, ale o syrop z kwiatów czarnego bzu. Nie ma go w spisie rzeczy a wydaje mi się, że kiedyś widziałam go na pani blogu. Chciałabym zrobić taki syrop i poszukuję pewnego, sprawdzonego przepisu. Pozdrawiam, Agata.
OdpowiedzUsuńdzień dobry :) niestety nie mam takiego przepisu :( I nie bardzo wiem, jaki przepis mogę polecić, dopóki sama nie wypróbuję to nie polecam. serdecznie pozdrawiam
Usuń