wtorek, 13 czerwca 2017

Pappardelle z kaczką i groszkiem


Pappardelle/tagliatelle z kaczką,  groszkiem cukrowym i truskawkami.

  • 250 g pappardelle lu tagliatelle (porcja na dwie osoby),
  • pierś kaczki*,
  • 80 g groszku cukrowego (w strączkach),
  • 200 g truskawek,
  • 1/2 chili,
  • płaska łyżka świeżych listków tymianku,
  • masło,
  • sól

Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa.
Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił, następnie zwiększyć ogień i smażyć do zrumienienia. Odwrócić na chwilę na drugą stronę, zrumienić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Zależy od wielkości piersi.
Chili posiekać.
Strączki groszku pokroić wzdłuż w cienkie paski.
Truskawki umyć, osuszyć, wyszypułkować. Pokroić na ćwiartki lub połówki, zależy od wielkości.
Pierś kaczki pokroić na cienkie plasterki, a następnie w paski.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
W trakcie gotowania makaronu 3 łyżki masła rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną kaczkę, chwilę przesmażyć, dodać tymianek, chili. Chwilę razem dusić. Doprawić solą.
Dodać groszek i truskawki, wymieszać. Włożyć ugotowany, odcedzony makaron, wymieszać, nakładać na talerze.


*pierś kaczki barbarie, jeżeli kaczki pekińskiej to dwie


zastawa z 


2 komentarze:

  1. Dzień dobry. Chciałam zapytać nie o kaczkę z truskawkami, wygląda smakowicie, ale o syrop z kwiatów czarnego bzu. Nie ma go w spisie rzeczy a wydaje mi się, że kiedyś widziałam go na pani blogu. Chciałabym zrobić taki syrop i poszukuję pewnego, sprawdzonego przepisu. Pozdrawiam, Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzień dobry :) niestety nie mam takiego przepisu :( I nie bardzo wiem, jaki przepis mogę polecić, dopóki sama nie wypróbuję to nie polecam. serdecznie pozdrawiam

      Usuń