Zielone
szparagi i pomarańcze, całkiem zgrany duet. Na pewno warto
spróbować.
- 250 g zielonych szparagów,
- 3 - 4 pomarańcze,
- 4-5 plasterków sera dojrzewającego koziego,
- sok z limonki,
- sól
Szparagi
umyć, obrać. Odłamać końcówki, jeżeli są świeże nie trzeba
ich obierać.
Pokroić
w skos, w cienkie plasterki.
Z
pomarańczy wyciąć filety, czyli wykroić cząstki bez błonek -
dokładnie nożem ściąć skórkę z pomarańczy, ścinając całą
białą błonkę (albedo),a następnie wycinać z pomiędzy błonek
cząstki pomarańczy.
Ułożyć
na talerzu pokrojone szparagi i cząstki pomarańczy, skropić sokiem
z limonki, oprószyć solą. Na wierzchu ułożyć ser kozi.
Można
posypać płatkami migdałów.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz