Trzeci
czwartek czerwca jest Światowym Dniem Tapas i właśnie z tej
okazji, już po raz drugi w Warszawie, między 1 a 15 czerwca można
poczuć się jak w Hiszpanii i wyruszyć szlakiem „ruta de tapas”,
przemieszczając się między restauracjami/barami biorącymi udział
w „Światowym Dniu Tapas”.
Podobnie jak w zeszłym roku, na zaproszenie Ambasady Królestwa Hiszpanii, miałam przyjemność spróbować 13 tapas w 12 restauracjach (pełny spis restauracji na końcu)biorących udział w tegorocznej edycji Światowego Dnia Tapas.
Podobnie jak w zeszłym roku, na zaproszenie Ambasady Królestwa Hiszpanii, miałam przyjemność spróbować 13 tapas w 12 restauracjach (pełny spis restauracji na końcu)biorących udział w tegorocznej edycji Światowego Dnia Tapas.
13
ponieważ w jednej restauracji "Mojo Picon" będzie można
spróbować dwóch różnych tapas.
Cena przekąski i napoju (cava Segura Viudas lub piwo San Miguel) to tylko 15 zł.
Trudno pisać o nich nie porównując ich do roku ubiegłego. Niektóre restauracje utrzymały wysoki poziom, inne rozczarowały, gdzie indziej coś nie wyszło.... Ale mam nadzieję, że Państwo sami spróbujecie i ocenicie, tym bardziej że jest konkurs na najciekawszą recenzję, w którym do wygrania jest kolacja w zwycięskiej restauracji.
Na wysokim miejscu w moim rankingu znalazł się Słony, którego maczanka iberyjska - pampuch, z karkówką z chorizo, sosem musztardowym aioli aż prosi się o dokładkę. Ale nie dlatego, że mało, tylko dlatego że uwodzi podniebienie. Ma się ochotę na więcej i więcej... świetny pomysł, świetnie przyrządzony, w lokalu z profesjonalną i miłą obsługą...
Wielkim rozczarowaniem był pomidor morski w Tapas Gastrobar. W zeszłym roku byłam zachwycona ich carpaccio z przegrzebków, którego smak wynagradzał homeopatyczną ilość...
W tym roku zabawa kształtem, duże oczekiwania i... za mało dbałości o smak. Otoczka "pomidora" niestety nie ze świeżych pomidorów, a z kiepskiego koncentratu (takie miałam skojarzenia smakowe). Nadzienie z owoców morza też nie wybitne.
Kolejnym rozczarowaniem było Mojo Picon, chyba nie był to ich dzień. W zeszłym roku byłam zachwycona, w tym... ośmiornica "on the rocks" niestety gumowata, a drugi tapas bakłażan del mar nie zachwycił. I niestety kiepska wentylacja.... Liczę, że to była jednorazowa wpadka i mimo to polecam wybrać się do Mojo Picon.
Cena przekąski i napoju (cava Segura Viudas lub piwo San Miguel) to tylko 15 zł.
Trudno pisać o nich nie porównując ich do roku ubiegłego. Niektóre restauracje utrzymały wysoki poziom, inne rozczarowały, gdzie indziej coś nie wyszło.... Ale mam nadzieję, że Państwo sami spróbujecie i ocenicie, tym bardziej że jest konkurs na najciekawszą recenzję, w którym do wygrania jest kolacja w zwycięskiej restauracji.
Na wysokim miejscu w moim rankingu znalazł się Słony, którego maczanka iberyjska - pampuch, z karkówką z chorizo, sosem musztardowym aioli aż prosi się o dokładkę. Ale nie dlatego, że mało, tylko dlatego że uwodzi podniebienie. Ma się ochotę na więcej i więcej... świetny pomysł, świetnie przyrządzony, w lokalu z profesjonalną i miłą obsługą...
Wielkim rozczarowaniem był pomidor morski w Tapas Gastrobar. W zeszłym roku byłam zachwycona ich carpaccio z przegrzebków, którego smak wynagradzał homeopatyczną ilość...
W tym roku zabawa kształtem, duże oczekiwania i... za mało dbałości o smak. Otoczka "pomidora" niestety nie ze świeżych pomidorów, a z kiepskiego koncentratu (takie miałam skojarzenia smakowe). Nadzienie z owoców morza też nie wybitne.
Kolejnym rozczarowaniem było Mojo Picon, chyba nie był to ich dzień. W zeszłym roku byłam zachwycona, w tym... ośmiornica "on the rocks" niestety gumowata, a drugi tapas bakłażan del mar nie zachwycił. I niestety kiepska wentylacja.... Liczę, że to była jednorazowa wpadka i mimo to polecam wybrać się do Mojo Picon.
Natomiast
pozytywnym zaskoczeniem była wizyta w Tapas
Bar Złoto Hiszpanii
na Francuskiej. W zeszłym roku porażka, a w tym.... bycze
policzki z
chorizo i kaparami, pieczoną papryką, kwaśną śmietaną i bobem.
Zrównoważone smakowo danie, kapitalne.
Pozytywnym zaskoczeniem również była wizyta w Sueno Tapas Bar & Restaurant. W zeszłym roku smacznie, ale bez fajerwerków w tym bardzo smaczne bycze kule z boczniakami. Delikatne bycze jądra z bardzo smacznymi boczniakami i sosem z whisky.
Warto wspomnieć o
restauracji u
Rysia, która w tym roku przyłączyła się do obchodów
dnia tapas, warto tam wpaść na soloną sieję – delikatna
marynowana sieje, marynowane warzywa – rzepa, kalarepka, marchewka,
śmietana rakowa, puree ziemniaczano szpinakowe... bardzo ciekawa i
smaczna kompozycja.
Nie można nie
wspomnieć o restauracji Odolany,
która w zeszłym roku zdobyła serca i podniebienia gości. W tym
roku przygotowała roladkę z dorsza i szynki, czy jest to danie na
miarę pierwszego miejsca? Oceńcie Państwo sami.
Nie pomińcie tylko Bar
Szawa, gdzie zjecie
najlepsze krokiety tej edycji :)
Bardzo jestem ciekawa
Państwa wrażeń, zapraszam do zabawy i pisania recenzji.
Konkursowe tapas
Mojo
Picón:
Pulpo on the rocks
Mojo
Picón:
Bakłażan del Mar
Słony:
Maczanka Iberica
Sueño
Tapas Bar & Restaurant:
Bycze Kule z Boczniakami
Tapas
Gastrobar:
Pomidor morski
Tapas
Bar Złoto Hiszpanii:
Bycze policzki
Odolany:
Roladka z dorsza i szynki
Sol
y Sombra:
CYMES
Sobremesa
Tapas Bar:
Krokiety z byczego ogonu
Bar
Szawa:
Tapa Szawa
U
Rysia:
Solona Sieja
Zdrowa
Konkurencja:
Krokiety z hiszpańską szynką
La
Iberica:
Krewetka Iberyjska
YEYE
Mex Food & Music Bar: Sopes
mi tierra
To
i Tamto:
TiTo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz