- Ciasto:
- 300 g mąki z orzeszków ziemnych,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru,
- 3 żółtka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- krem:
- 100 g cukru,
- 40 g miękkiego masła,
- 60 g śmietany 30%,
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
Wszystkie
składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć,
zlepić formując spłaszczoną kostkę, zawinąć w folię spożywczą
i włożyć do lodówki na pół godziny.
Formę
do tarty (około 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować,
przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać
ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, następnie zdjąć
papier i piec ciasto jeszcze 10 - 15 minut, aż
się lekko zrumieni. Odstawić do ostygnięcia.
Cukier
wsypać do lekko nagrzanego garnka z grubym dnem, rozsypać go
równomiernie na całym dnie.
Na
średnim ogniu podgrzewać cukier, aż do rozpuszczenia go. Dodać
masło i szybko mieszać, aż powstanie jednolita masa. Następnie
wlać śmietankę i mieszając gotować, aż powstanie jednolita
masa.
Odstawić
do przestudzenia. Ma być chłodna, ale nie zimna, gdyż będzie za
gęsta.
orzechy i karmel to połączenie idealne, więc musi być pyszne. Właśnie mi się odezwał żołądek deserowy, a dopiero co jadł ;)
OdpowiedzUsuń:) taki właśnie był zamysł :) pozdrawiam
Usuń