Ciasto
drożdżowe z czekoladą, orzechami i z kruszonką
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 130 g masła,
- 4 jajka,
- 300 ml mleka,
- 7 g suchych drożdży,
- 50 g czekolady gorzkiej,
- 50 g czekolady mlecznej,
- 80 g orzechów włoskich,
- 50 g cukru,
- kruszonka:
- 50 g masła,
- 50 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
Cukier
rozpuścić na patelni, dodać orzechy, smażyć mieszając, aż
rozpuszczony cukier oblepi orzechy. Wylać masę na papier do
pieczenia. Przestudzić. Zmiksować niezbyt drobno.
Czekolady
zetrzeć na tarce, każdą oddzielnie.
Mleko
podgrzać, wsypać do niego drożdże. Dokładnie wymieszać.
Mąkę
przesiać do miski, dodać mleko z drożdżami, wymieszać.
Jajka
utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodawać mąkę z mlekiem i
drożdżami. Wyrabiać, następnie dodać roztopione masło. Dalej
wyrabiać. Ciasto będzie luźne. Oprószyć mąką, przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte
ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozciągnąć je tworząc
prostokąt.
Na
cieście rozsypać orzechy, oraz obie czekolady.
Ciasto zwinąć w
rulon, a następnie w ślimak i przełożyć do tortownicy wyłożonej
papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
tartą.
Przygotować
kruszonkę. Miękkie masło wymieszać z cukrem i mąką.
Odstawić
na kilkanaście minut.
Następnie
wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60 minut.
Po
30 minutach, przykryć ciasto papierem do pieczenia, aby kruszonka
się nie przypaliła.
jak dla mnie zestawienie idealne: orzechy, czekolada i drożdżówka. Słabość mam do takich przepisów
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) i faktycznie smakuje :)
UsuńTherefore, people select more time online.
OdpowiedzUsuńbędę robić! :)
OdpowiedzUsuńpewnie pyszne wyszło :)
Usuńpięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNa 100% sobie takie zrobie :)
polecam i dziękuję :)
Usuń