środa, 5 lipca 2017

Morele zapiekane z czekoladą, w szynce dojrzewającej



Morele zapiekane z czekoladą, w szynce dojrzewającej - owocowa przekąska nie tylko na letnie party.
  • morele,
  • czekolada gorzka lub deserowa,
  • szynka dojrzewająca*
Morele powinny być twarde, ale już prawie dojrzałe.
Morele przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestki. 
Czekoladę zetrzeć na tarce.
W miejsce pestki ułożyć czekoladę.
Plasterki szynki przeciąć wzdłuż na pół.
Zawinąć morelę w półplasterek szynki.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut.



* na jedną morelę liczymy jeden plasterek szynki



zastawa z 


6 komentarzy:

  1. pyszny pomysł! idealna przekąska na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. baardzo fajny pomysł. muszę spróbować, póki morele w ogrodzie jeszcze się trzymają

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka trochę przekąska halloweenowa :) ja to bym w ogóle zanurzył to w roztopionej czekoladzie zamiast delikatnie posypać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli takie fondue owocowe :) jak najbardziej, morele z czekoladą są pyszne

      Usuń