Od
poniedziałku (28 sierpnia 2017) w Lidlu nowa oferta win „klasyka
ma smak”.
Bardzo mocnym jej punktem są trzy wina znane już z zeszłorocznej oferty. Teraz pojawiają się w nowym roczniku 2016. Polka, bo nich mowa, dostępne będą w trzech wersjach białej, różowej oraz czerwonej.
Bardzo mocnym jej punktem są trzy wina znane już z zeszłorocznej oferty. Teraz pojawiają się w nowym roczniku 2016. Polka, bo nich mowa, dostępne będą w trzech wersjach białej, różowej oraz czerwonej.
Winnica
Srebrna Góra, bo to właśnie z niej pochodzi Polka, znajduje się w
granicach administracyjnych Krakowa.
Na łagodnym, zalesionym wzgórzu
stoi kościół i klasztor OO Kamedułów. I właśnie w tym miejscu,
kilkusetletnia historia splata się z teraźniejszością. Winnice na
Wawelskim wzgórzu rosły już na przełomie IX i X wieku.
Kameduli
na Srebrnej Górze swoją winnice założyli w XVII wieku i w
szczątkowej formie przetrwały za murami klasztornymi do dziś.
Wprawdzie Ojcowie i Bracia dziś już wina nie robią, zadowalają
się tylko sokami. Ostatnie wino powstało tu w 1995 roku i zrobił
je nieżyjący już ostatni wincerz brat Doroteusz. Od tamtej pory
obowiązuje prohibicja, braciom nie wolno produkować ani spożywać
wina. Na szczęście kilka lat temu nastąpił przełom, miejsce to
wypatrzyli obecni właściciele winnicy i rozpoczęli starania o
odtworzenie w tym miejscu uprawy winorośli.
A łatwo nie było.
Kameduli żyją w nieco wolniejszym tempie niż my. Poznawanie się,
rozmowy, przekonywania trwały kilka lat. W końcu w 2005 roku sprawy
zaczęły się konkretyzować, a w 2007 roku najwyższe władze
zakonu wyraziły zgodę na dzierżawę klasztornych gruntów z
przeznaczeniem na winnicę, oraz części zabudowań gospodarczych na
winiarnię.
Prace mogły ruszyć i wiosną 2010 roku posadzono
pierwsze sadzonki winorośli.
Obecnie
jest to jedna z największych winnic w Polsce. W sumie obejmuje 24
hektary. Stara winnica, ta na Srebrnej Górze i nowa oddalona od niej
o 2 kilometry w Przegorzałach mają po 12 hektarów.
Dominują
tu charakterystyczne dla regionu gleby wapienno-gliniaste oraz
lessowe o optymalnej strukturze i nawodnieniu. Południowe i
południowo-zachodnie stoki o nachyleniu 15-20 stopni gwarantują
doskonałe nasłonecznienie, a naturalną osłonę stanowi Las
Wolski. Do najbardziej znanych szczepów uprawianych na srebrnej
Górze należą: Riesling, Chardonnay, Pinot Gris, Gewürztraminer,
Pinot Noir, Zweigelt, Regent, Seyval Blanc oraz kilka odmian
hybrydowych: Regent, Cabernet Cortis, Hibernal, Rondo, Seyval
Blanc i Johanniter.
Na
zaproszenie Lidla, oraz
winnicy Srebrna Góra
mieliśmy okazję ją zwiedzić. Oprowadzali nas po niej właściciele
Panowie Mirosław Jaxa Kwiatkowski oraz Mikołaj Tyc. Spacer po
winnicy, degustacja już dojrzałych winogron (prosto z krzaka),
długie opowieści o historii, oraz planach na przyszłość,
wspaniałe widoki oraz klimat miejsca pozostaną nam na długo w
pamięci.
Finałem
spotkania była degustacja trzech Polek z rocznika 2016.
Biała
Polka 2016 (półwytrawna), to kupaż z
odmian Seyval Blanc, Johanniter, Solaris, Hibernal, Chardonnay, Pinot
Gris, Riesling i Traminer. Charakteryzuje się przyjemną
kwasowością (6,2 g/l) ale i sporą ilością cukru (7,0 g/l) całość
jest dobrze zrównoważona. Dominują czyste aromaty zielonego
jabłka, gruszki, ananasa i brzoskwiń tak w nosie jak i w ustach.
Bardzo przyjemnie i przyjazne wino. Podawać w temperaturze 10-12
stopni Celsjusza.
My degustowaliśmy to wino z moskalikami (placki z
ugotowanych ziemniaków) z surowym peklowanymi w przyprawach, dzikim
łososiem i pstrągiem. Połączenie było bardzo udane. Poza tym
wino to idealnie sprawdzi się do sałatek, owoców morza, lekkich
dań z ryb lub drobiu.
Różowa
Polka 2016 (półwytrawna), to kupaż odmian Zweigelt i Cabernet
Cortis. Tu wyczuwamy delikatne aromaty poziomek i truskawek. W
ustach przyjemna kwasowość przełamana lekką słodyczą –
odpowiednio 7,7g/l kwasu i 7,2 g/l cukru. Dobrze zrównoważone bez
goryczki z mineralnym delikatnym posmakiem. Polecamy pić je w
towarzystwie sałatek, drobiu, cielęciny oraz deserów.
My
próbowaliśmy go towarzystwie pieczonych buraków skropionych oliwą
z suszonymi morelami, podwędzaną kaczką z sosem pomarańczowo
czekoladowym i rukolą.
Czerwona
Polka 2016 (wytrawna), to kupaż odmian Regent, Rondo, Acolon i
Cabernet Cortis. Tu już mało słodyczy, bo tylko 1,1 g/l za to 14,9
g/l kwasu. 10 dni maceracji oraz fermentacja w obniżonej
temperaturze daje wino złożone, skoncentrowane i dobrze
zrównoważone. Nos jest delikatny, wyczujemy w nim aromaty czereśni
oraz czerwonych owoców. Pić w temperaturze 15-16 stopni Celsjusza.
Wino polecane do dań z drobiu, wieprzowiny a nawet wołowiny.
My
próbowaliśmy je z polędwicą wołową podduszoną z cebulą w
sosie pomidorowym z prawdziwkami. Podaną z kładzionymi kluseczkami.
Danie doskonałe, ale tu Polka nie dała jednak rady. Potrawa ją
zdominowała.
Podsumowując
wszystkie Polki pije się bardzo przyjemnie. Cena jest bardzo
przystępna. Dostępność w sklepach podobno większa niż rok temu
- mimo wszystko warto się pospieszyć. Warto kupić i próbować.
Polecamy i to nie z powodu narodowego patriotyzmu, to są po prostu
dobre wina.
Wszystkie
Polki w cenie 34,99 zł. Przy czym kupując dwie butelki, cena jest
taka sama jak rok temu, czyli 29,99 zł.
Degustowaliśmy
i zwiedzaliśmy winnicę na zaproszenie Lidl oraz winnica Srebrna
Góra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz