250g
czerstwego pieczywa (pszennego, z ziarnami, żytniego),
250g
suszonych bakalii (morele, śliwki, migdały, orzechy, kandyzowana
skórka pomarańczy...),
2
jajka,
2
łyżki cukru trzcinowego,
0,5 l
mleka*,
6
łyżeczek masła,
masło
do wysmarowania foremek (6 małych foremek do zapiekania)
Rozdrobnić
chleb, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Orzechy
i migdały posiekać. Bakalie sparzyć wrzątkiem, a następnie
pokroić w cienkie paski. Dodać do chleba i wymieszać.
Podawać
z lodami.
*podczas warsztatów wykorzystałyśmy mleko, w którym gotował się topinambur na zupę. Ja bym użyła mleka zagotowanego z wanilią.
Pudding, według przepisu Juliana Karewicza, przygotowałyśmy podczas warsztatów promujących aplikację Tast&Share. Przepisy zgodne z hasłem nie wyrzucam, czyli jak z odpadów lub produktów z bliskim końcem ważności gotować w stylu gourmand.
Pudding, według przepisu Juliana Karewicza, przygotowałyśmy podczas warsztatów promujących aplikację Tast&Share. Przepisy zgodne z hasłem nie wyrzucam, czyli jak z odpadów lub produktów z bliskim końcem ważności gotować w stylu gourmand.
DZIELIĆ się, aby nie marnować
We
współczesnym świecie coraz bardziej widoczne i popularne są
trendy związane ze świadomym życiem i świadomym oddziaływaniem
na otoczenie – zarówno społeczne, jak i naturalne. Coraz bardziej
liczy się ochrona środowiska i ograniczenie wszelkiego marnowania,
na które ludzkość w skali światowej nie może sobie pozwolić.
Dotyczy to nie tylko marnowania zasobów naturalnych Ziemi (jak np.
słodka woda), ale także jedzenia.
Taste&Share
to program edukacyjno-informacyjny, którego celem jest zwrócenie
uwagi na skalę marnowania żywności. W Polsce jest ona niepokojąco
duża - to 52 kg żywności na osobę rocznie (Banki żywności,
2016). To właśnie z tego powodu postanowiliśmy położyć nacisk
przede wszystkim na edukację, szerzenie dobrych praktyk oraz
inicjowanie działań mających przeciwdziałać marnowaniu żywności.
W
Taste&Share będziemy pokazywać nowe rozwiązania w kuchni, nowe
sposoby wykorzystania domowych sprzętów, zwracać uwagę na to jak
przechowywać żywność i jak gotować z resztek. Razem będziemy
wymyślać nowe pomysły i koncepcje, a potem będziemy się nimi
DZIELIĆ.
Share, czyli care
Kilka
lat temu w Niemczech narodził się ruch nazwany „foodsharing”.
Jego głównym celem jest zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia
poprzez przekazywanie sobie wzajemnie produktów, które nie są już
nikomu potrzebne, ale nadal są wartościowe i nadają się do
spożycia. W Polsce jest to ruch, który dopiero się rozwija – w
różnych polskich miastach powstają miejsca, do których można
odnieść produkty spożywcze, których nie chcemy czy nie
potrzebujemy (np. zostają nam z powodu przeprowadzki albo po
imprezie ze znajomymi). Taste&Share wpisuje się w ten właśnie
rozwój. Dzięki aplikacji mobilnej Taste&Share dzielnie się
produktami będzie jeszcze prostsze!
super aplikacja! nic tylko się dzielić! a to przecież takie fajne!
OdpowiedzUsuń