Szukając
propozycji na kolację wigilijną, zajrzałam do starych książek
kulinarnych z początku XX wieku.
Bardzo
popularną potrawą w tamtych latach był jarmuż.
Maria
Gruszecka, w książce 366 obiadów z 1895 roku podając propozycje
dań wigilijnych wymienia jarmuż z kasztanami.
Niestety
przepisu na nie już nie podaje.
Poszukałam
w innych książkach i znalazłam, przepis na jarmuż z kasztanami, w
Nowoczesnej Kuchni Domowej pod redakcją Emila Wyrobka, z 1935 roku.
Przepis na jarmuż z kasztanami trochę zmieniłam, do jarmużu nie dodałam śmietany i zasmażki.
Nie posiekałam, ani nie zmieliłam go, po prostu pokroiłam.
Kasztany
włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu, aż
będą miękkie – będzie można je przekłuć drewnianą
wykałaczką.
Ugotowane
kasztany odcedzić, obrać z łupiny i skórki.
Masło
roztopić w garnku z grubym dnem, włożyć kasztany i wsypać
cukier. Wymieszać.
Dusić
15 minut na małym ogniu.
Jarmuż
umyć, wyciąć z liści łodyżki, sparzyć w osolonej i ocukrzonej
wodzie, osuszyć.
Niezbyt
drobno pokroić. Jarmuż poddusić chwilę na maśle, doprawić do
smaku cukrem i solą.
Na
półmisek wyłożyć jarmuż, na nim rozłożyć kasztany.
- 1 kg kasztanów jadalnych,
- 250 g masła,
- 250 g cukru,
- 250 g jarmużu,
- sól,
- cukier,
- 1 łyżka masła,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz