środa, 29 listopada 2017

Jarmuż z kasztanami



Szukając propozycji na kolację wigilijną, zajrzałam do starych książek kulinarnych z początku XX wieku.
Bardzo popularną potrawą w tamtych latach był jarmuż.
Maria Gruszecka, w książce 366 obiadów z 1895 roku podając propozycje dań wigilijnych wymienia jarmuż z kasztanami.
Niestety przepisu na nie już nie podaje.
Poszukałam w innych książkach i znalazłam, przepis na jarmuż z kasztanami, w Nowoczesnej Kuchni Domowej pod redakcją Emila Wyrobka, z 1935 roku.


Przepis na jarmuż z kasztanami trochę zmieniłam, do jarmużu nie dodałam śmietany i zasmażki. Nie posiekałam, ani nie zmieliłam go, po prostu pokroiłam.

Kasztany włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu, aż będą miękkie – będzie można je przekłuć drewnianą wykałaczką.
Ugotowane kasztany odcedzić, obrać z łupiny i skórki.
Masło roztopić w garnku z grubym dnem, włożyć kasztany i wsypać cukier. Wymieszać.
Dusić 15 minut na małym ogniu.
Jarmuż umyć, wyciąć z liści łodyżki, sparzyć w osolonej i ocukrzonej wodzie, osuszyć.
Niezbyt drobno pokroić. Jarmuż poddusić chwilę na maśle, doprawić do smaku cukrem i solą.
Na półmisek wyłożyć jarmuż, na nim rozłożyć kasztany.




  • 1 kg kasztanów jadalnych,
  • 250 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 250 g jarmużu,
  • sól,
  • cukier,
  • 1 łyżka masła,

 zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz