Nalewka cytrynowo imbirowa, przygotowana podczas warsztatów z Karolem Majewskim, właścicielem marki Nalewki Staropolskie.
Nalewki tworzone są zgodnie ze starymi
recepturami, z naturalnych składników. Produkowane są domową
metodą, bez chemicznych dodatków.
Przy
tworzeniu nalewki należy trzymać się proporcji, gdyż zbyt duży
dodatek imbiru czy goździków może zepsuć smak.
- 1 l wódki 40%,
- 2 cytryny,
- 100 g świeżego imbiru,
- 2 goździki,
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 2 łyżki cukru
Do
słoja wlać wódkę.
Cytryny
umyć, wytrzeć, pokroić w ósemki.
Imbir
pokroić w plasterki (nie obierać).
Imbir,
cytryny, goździki, cukier i miód dodać do wódki.
Słój
zakręcić i dokładnie wstrząsnąć.
Odstawić
na 40 dni co jakiś czas mieszając.
Po
40 dniach zlać do butelek i czekać, czekać, czekać ... z pół roku... ;)
Tworzenie takich staropolskich nalewek zawsze jest ciekawy procesem :) Tylko trzeba czekać... na efekt.
OdpowiedzUsuńPiłąm kiedyś taką nalewkę - była super, 40 dni, to akurat do świąt będzie, a tu ... jeszcze pół roku. kto ma tyle cierpliwości;-)
OdpowiedzUsuńGrzebię po tych przepisach na nalewkę imbirową i chyba natrafiłam na wlaściwą. Jutro zakupy i robię nalewkę. Trochę czekania ale trudno, trzeba wytrzymać skoro taka dobra.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, ze mogłam pomóc :) Niestety trzeba troszkę poczekać, ale warto :)
Usuń