Przepis
na kaszę gryczaną z grzybami zaczerpnęłam z broszury wydawnictwa
Bluszcz z dwudziestolecia międzywojennego, z zeszytu zawierającego
przepisy na kluski, knedle, kasze... Niestety strony tytułowej brak,
więc tytuł broszury zostaje tajemnicą.
Kasza
hreczana z grzybami w oryginale jest bez mięsa, ale oczywiście
można ją troszkę zmodyfikować dodając boczek wędzony. W obu
wersjach jest pyszna jako samodzielne danie, lub jako dodatek do
mięsa.
Kaszę wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą i zagotować. Odcedzić.
Grzyby opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić (wywaru z grzybów nie wylewać) i pokroić w paseczki.
Cebulę drobno posiekać, poddusić na 2 łyżkach masła, dodając szczyptę soli i cukru.
Następnie dodać grzyby i razem chwilę dusić.
Do kaszy dodać grzyby z cebulą, śmietanę, wywar z grzybów (powinno go być 200 ml) i roztopione masło.
Jeżeli zdecydowaliśmy się na wersję z mięsem, boczek pokroić w słupki i podsmażyć. Dodać do kaszy.
Kaszę z dodatkami dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
- 500 g kaszy gryczanej,
- 50 g grzybów suszonych (podgrzybków),
- cebula,
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
- 150 g masła,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- 300 g boczku wędzonego*
Kasza palona czy biała. Jaką Pani użyła?
OdpowiedzUsuńkasza gryczana palona :) serdecznie pozdrawiam :)
Usuń