Przepis
na piernik żydowski pochodzi z książki „Torty i ciasta
domowe” Marii Wiśniewskiej, z lat trzydziestych XX wieku.
Przepis
bardzo prosty, ciasto nie wymagające leżakowania. W przepisie nie
podano z jakiej mąki upiec ciasto, ja użyłam mąki żytniej
razowej. Zamiast potażu występującego w oryginalnym przepisie
dodałam sodę.
- 3 jajka,
- 40 ml rumu,
- 1 łyżeczka sody,
- 250 ml płynnego miodu wielokwiatowego,
- 700 ml mąki żytniej razowej,
- 1,5 łyżeczki mielonych przypraw korzennych (goździki, pieprz, cynamon, kardamon, anyż, imbir)
Sodę
rozpuścić w rumie.
Jajka
ubić, dodać rum z sodą, miód i dalej ubijać.
Następnie
dodać mąkę i ucierać.
Ciasto
przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą
(ja wysypuję mielonym piernikiem).
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 40 minut.
Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić na chwilę, aby przestygła, a
następnie wyjąć z formy.
Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to
OdpowiedzUsuńbe on the internet the simplest thing to be aware of.
I say to you, I certainly get annoyed while people consider
worries that they plainly don't know about.
You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a
signal. Will likely be back to get more. Thanks
Hi, this weekend is fastidious designed for me, as this time i am
OdpowiedzUsuńreading this enormous informative post here at my home.
Glad to hear that. Happy that you enjoy :)
UsuńExcellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and
OdpowiedzUsuńyou're just extremely great. I actually like what you've acquired here, really like what you are saying
and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep
it wise. I cant wait to read far more from you.
This is actually a tremendous website.
Thank you so much:)
UsuńAdmiring the persistence you put into your blog and detailed information you provide.
OdpowiedzUsuńIt's great to come across a blog every once in a while that isn't the same
out of date rehashed information. Great read! I've saved your site and
I'm including your RSS feeds to my Google account.
Thank You :) nice to hear that
OdpowiedzUsuńWhen some one searches for his essential thing, therefore he/she
OdpowiedzUsuńdesires to be available that in detail, so that thing is maintained over here.
Dzień dobry. W tym roku na święta upiekę piernik z tego właśnie przepisu.Na zdjęciu piernik wygląda jak "ciasto truflowe", jakie kiedyś widziałam na jakimś blogu, i w dodatku ta mąka żytnia razowa....Pisze pani-ciasto nie wymagające leżakowania-ale ja go zrobię wcześniej i na jakiś tydzień- do lodówki.Aga.
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, na pewno nie zaszkodzi to jemu. Serdecznie pozdrawiam i czekam na wieści jak się upiekł :)
UsuńDzień dobry. Jak pisałam-tak zrobiłam.Upiekłam piernik z tego przepisu.Przed pieczeniem mąkę lekko zrumieniłam na suchej patelni.Ciasto zrobiłam wcześniej,przez tydzień leżało w lodówce. Po upieczeniu piernik był suchy i twardy. Owinęłam go folią i znów kilka dni leżał sobie, na balkonie.Teraz przełożyłam go powidłami śliwkowymi i cały polałam polewą kakaową.Wraz z upływem czasu nabierał wilgoci, staje się bardziej miękki i jakby bardziej"pulchny". Jakie wnioski.Smakiem przypomina pierniki retro. Mama po jego skosztowaniu stwierdziła, że takie pierniki piekło się dawniej.Jest inny, to prawda, inaczej smakuje, bo w składzie ma inną mąkę-żytnią razową. I przy takiej mące już zostanę. Może będą to to pierniki tylko na mące żytniej, może wymieszam mąkę żytnią z pszenną, ale bez mąki żytniej nie warto piec pierników. W tym przepisie nie ma tłuszczu, warto dodać trochę sklarowanego masła, będzie b.wilgotny.W sumie warto było upiec piernik żydowski na mące żytniej razowej.Jestem zadowolona,dziękuję za możliwość skorzystania z tego przepisu. Pozdrawiam noworocznie. Agata.
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze wywar z kawy. Dzięki temu ciasto ma ciemny kolor i inny aromat. W smaku nie czuć kawy.
OdpowiedzUsuń