Tort
z suszonych moreli powstał na bazie przepisu tort
ze śliwek. Skoro mogą być śliwki, to dlaczego by nie
morele....
- ciasto:
- 190 g moreli suszonych,
- 110 g płatków migdałowych,
- 3 zmielone torebki kardamonu,
- skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 50 ml cukru,
- 4 białka
- lukier pomarańczowy:
- 200 g cukru,
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
- sok z pomarańczy
Morele
posiekać, zalać gorącą wodą i odstawić na 1,5 godziny. Po tym
czasie śliwki odcedzić.
Do
garnuszka wlać wino i wsypać cukier, gotować aż otrzymamy gęsty
syrop. Wrzucić migdały, zamieszać, dodać morele i przyprawy.
Mieszając gotować na małym ogniu, aż wygotuje się cały płyn,
masa zacznie robić się sucha.
Zdjąć
z ognia, odstawić do ostudzenia.
Ubić
białka ze szczyptą soli, wymieszać z zimną masą morelową.
Przełożyć
do tortownicy (średnica 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej
bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym
do 120 stopni około godziny.
Tort
polukrować lukrem pomarańczowym.
Lukier
pomarańczowy: cukier
przesiać do miski, dodać skórkę pomarańczową i ucierać dodając
sok z pomarańczy. Sok dolewamy powoli, uważając aby nie wlać za
dużo. Jeżeli wlejemy soku za dużo lukier będzie zbyt rzadki i
trzeba będzie dosypać cukru.
Polać
lukrem ciasto.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz