środa, 13 grudnia 2017

Zupa z ciecierzycy z kasztanami


Zupę z ciecierzycy z kasztanami (zuppa di ceci e castagne)


ugotowałyśmy pod okiem Małgosi Buttity, podczas babskiego spotkania wokół zupy: MOJA, TWOJA, NASZA ZUPA, w gościnnych progach szkoły gotowania dla dzieci Little Chef.
Podczas spotkania przygotowałyśmy 3 zupy. Celem spotkania było wspólne gotowanie, dzieleniem się posiłkiem i miłe spędzenie czasu w babskim, czy jak kto woli kobiecym gronie. Zupa jest daniem, które rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę.
Nie była to jedyna zupa przygotowana tego wieczoru.


Gotowała z nami Katia Roman – Trzaska (turecka zupa z soczewicy – mercimek corbasi), 


Diep Hoang (mien ga - „rosół” na kurach z głowami, kurzych łapkach i żołądkach) 


i na deser Arletta Kulesza (śliwki pod kruszonką).
Gotowałyśmy w naczyniach firmy Staub*, która sponsorowała spotkanie.
  • 300 g kasztanów,
  • 300 g suchej ciecierzycy,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązka rozmarynu,
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,


1. Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę.
2. Następnego dnia wylać wodę, wlać 1,2 l czystej wody, i ugotować, zajmie to około 1 godzinę. Następnie ciecierzycę posolić i zostawić w płynie, w którym się gotowała.
3. Kasztany naciąć z wierzchu na krzyż, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować, około 40 minut.
4. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.


Kasztany obrać z łupiny i skórki, lekko pokruszyć w palcach, lub pokroić.
5. Pokroić drobno marchewkę, seler i czosnek.


6.Do garnka z grubym dnem wlać oliwę (4-5 łyżek), wrzucić krojone warzywa i podsmażyć na złoty kolor.


7. Następnie dodać ziemniaki, poddusić. Dodać kasztany, wymieszać.


8. Wlać ciecierzycę wraz z płynem, w którym się gotowała.
9. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem. Gotować kilka minut.


10. Na talerzu zupę polać oliwą.



W spotkaniu uczestniczyłam na zaproszenie Moniki Kuci i siała baba mak.

 * „francuska marka Staub, należąca obecnie do niezwykle prężnej i potężnej grupy Zwilling J.A. Henckels, słynie na całym świecie z luksusowego, wyśmienitej jakości kolorowego żeliwa. Marka Staub wykroczyła poza standardy produkcji naczyń żeliwnych, tworząc garnki, patelnie, woki, brytfanny i ceramiczne naczynia do pieczenia i serwowania, dedykowane najbardziej wymagającej grupie gotujących.
Powstała w 1975 roku marka Staub, mimo stosunkowo młodego wieku, jak na producenta naczyń żeliwnych, cieszy się renomą jednego z najbardziej zaufanych producentów luksusowego, niezwykle wytrzymałego i pięknego żeliwa. Staub skupia swą uwagę na powleczonych porcelanową, ceramiczną emalią naczyniach z żeliwa, oferując na nie dożywotnią gwarancję”.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz