sobota, 27 stycznia 2018

Bażant duszony w czerwonym winie



Proste i pyszne danie z bażanta.
  • bażant,
  • sól,
  • pieprz,
  • trawa żubrowa suszona mielona,
  • tłuszcz (u mnie gęsi),
  • 2 -3 owoce jałowca,
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 200 ml bulionu drobiowego (u mnie z kaczki),

Bażanta oczyścić, pokroić na pół lub na 4 części (zależy od wielkości ptaka), oprószyć solą i trawą żubrową. W garnku z grubym dnem, na rozgrzanym tłuszczu, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Zalać winem i bulionem. Dodać owoce jałowca, pieprz. Dusić do miękkości pod przykryciem.


Podałam z pieczonym topinamburem. 



zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz