niedziela, 28 stycznia 2018

Blok czekoladowy



Blok czekoladowy przysmak z okresu PRLu.
Powstał w okresie, kiedy w zniszczonej wojną Polsce niewiele co było w sklepach. Brakowało wszystkiego.
Starano się tworzyć łakocie z tego co było wówczas dostępne. W okresie niedoboru produktów, zamiast masła wykorzystywany był ceres – tłuszcz z oleju rzepakowego, chemicznie utwardzany. Występował w wersji białej i ciemnej z kakaem. W sklepach sprzedawany był na wagę.
Jest to stary przepis, miary podawane były w szklankach (ja przeliczyłam na mililitry i gramy). Szklanka to 250 ml. Masła miało być pół kostki, kiedyś kostka, czy inaczej ćwiartka to było 250 g, obecnie 200 g.


Do przygotowania bloku w wersji podstawowej używano herbatniki, w wersji „bogatszej” różne bakalie (orzechy, rodzynki...). Ja oprócz herbatników dodałam orzechy włoskie.

Orzechy pokroić, herbatniki pokruszyć.
Formę keksówkę posmarować masłem lub wyłożyć folią aluminiową.
Mleko, masło i cukier zagotować.
Mieszając dodać mleko w proszku i kakao.
Cały czas mieszając (aby nie przypalić) zagotować.
Do gorącej masy dodać herbatniki i orzechy. Dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy, odstawić do zastygnięcia.



  • 250 ml mleka,
  • 250 ml cukru,
  • 125 g masła,
  • 3 - 4 łyżki kakao,
  • 500 ml mleka w proszku,
  • 200 g herbatników,
  • 100 g orzechów włoskich,

zastawa z 





2 komentarze:

  1. Ale mi przypomniałaś. Co prawda mama rzadko robiła blok czekoladowy, ale chce w tym roku dokończyć książkę o zabawach i zabawkach w PRL a to przecież obok np. chleba z cukrem jeden z ważniejszych przysmaków rodziny/dzieci!

    OdpowiedzUsuń