Kurczak
moczony w wodzie z solą jest delikatniejszy. Warto włożyć go na
chwilę do solanki. A później piec w niższej temperaturze.
Oczywiście można pominąć etap moczenia w solance, ale czy warto....
Oczywiście można pominąć etap moczenia w solance, ale czy warto....
- kurczak,
- sól
– łyżka na 0,5 litra wody,
- ananas,
- łyżka
świeżo startego imbiru,
- 1/2
– 1 łyżeczka świeżo startej kurkumy,
- masło
Kurczaka
oczyścić, odciąć kuper (zawsze odcinam kuper, niektórzy pieką
z… ale ja pozbywam się go od razu), skrzydełka, szyję, złamać
mostek, mocno na niego naciskając od góry.
Kurczaka
włożyć do garnka – najlepiej kamiennego, zalać zimną wodą z
solą tak, aby cały kurczak był przykryty. Odstawić w chłodne
miejsce na dwa dni.
Kurczaka
wyjąć z wody, opłukać, osuszyć.
Ananasa
obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na 4. Wyciąć twardy rdzeń.
Ćwiartki pokroić w plasterki.
Ananasa
wymieszać z imbirem i kurkumą.
Kurczaka
ułożyć w brytfance do zapiekania. Wypełnić ananasem (część
ananasa zostanie, odłożyć go), otwór spiąć szpilką, nogi
związać nitką.
Na
wierzchu ułożyć kilka plasterków masła.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i po 10 minutach zmniejszyć
temperaturę do 140 stopni.
Piec
dwie godziny, w trakcie polewać wytworzonym sosem. Do brytfanki, w
której piecze się kurczak włożyć resztę ananasa.
Piec
jeszcze pół godziny zwiększając temperaturę do 180 stopni, aby
zrumienić skórkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz