Dużo
osób do barszczu czerwonego lubi dodać grzybka suszonego, ja też bardzo lubię.
Teraz
postanowiłam oprócz grzybów dodać, idealnie pasujące do buraków
śliwki wędzone.
Ugotowałam
barszcz na podrobach z kaczki.
- podroby,
skrzydełka, nogi, szyje kacze
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- mały seler lub kawałek większego,
- por lub cebula,
- 1 kg buraków,
- 50 – 60 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki),
- 100 g śliwek wędzonych,
- 400 – 500 ml kwasu buraczanego,
- sól,
- cukier,
Z
mięsa, obranej włoszczyzny, przypraw i grzybów ugotować wywar.
Następnie go przecedzić. Grzyby drobno pokroić.
Śliwki
pokroić w paski, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości.
Buraki
umyć, obciąć końce, zawinąć w folię i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni do miękkości (około 1,5 godziny). Buraki
ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach.
Buraki
przełożyć do garnka, zalać przecedzonym wywarem.
Dodać
grzyby, śliwki wraz z płynem w którym się gotowały. Zagotować.
Wlać
kwas buraczany. Zagotować. Doprawić do smaku świeżo zmielonym
pieprzem, solą i cukrem.
Jeszcze
raz zagotować.
Podałam
z tłuczonymi ziemniakami i śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz