niedziela, 11 lutego 2018

Bliny najlepsze




Bliny wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Są to placki/racuchy (z ciasta z mąki gryczanej i pszennej na drożdżach) mniej więcej wielkości spodka filiżanki. Smaży się je na specjalnych żeliwnych patelkach - „patelki nie mogą być inne, jak czarne żelazne”*. Przeważnie podaje się je z masłem, śmietaną i kawiorem.


Według Heleny Mołochowiec „głównym przysmakiem na ostatki uważa się u Rosjan bliny.
Proponuję przepis z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej, Heleny Mołochowiec, w tłumaczeniu Wandy Kalinowskiej, z 1929 roku.

Ciasto powinno być gęste, jak dobra śmietana”.

  • 870 ml mąki gryczanej,
  • 370 ml mąki pszennej tortowej,
  • 620 ml ciepłej wody,
  • 10 g suchych drożdży (używam suchych drożdży, jest mi wygodniej),
  • 500 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • płynne masło klarowane do smażenia,
  • do podania:
  • masło topione,
  • gęsta śmietana 18%,
  • kawior (u mnie ze śledzia)

Ciasto najlepiej rozczynić na 4 – 6 godzin przed wydaniem”.
Do miski wsypać mąkę pszenną i 620 ml mąki gryczanej, wlać ciepłą wodę, wsypać drożdże i dokładnie wymieszać, wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podrośnie.
Wsypać pozostałe 250 ml mąki gryczanej, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Na godzinę przed smażeniem zaparzyć ciasto mlekiem czyli wlać 500 ml prawie wrzącego mleka – należy uważać, aby mleko się nie zagotowało.
Ciasto dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek.
Żółtka wymieszać z solą i cukrem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Gdy ciasto ostygnie, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Odstawić na parę minut aby podrosło.
Smażyć bliny – patelnię posmarować masłem, nakładać porcje ciasta. Smażyć z jednej strony aż się zrumieni, delikatnie łopatką odwrócić na drugą stronę i smażyć aż się zrumieni z drugiej strony.



Podawać od razu, póki są ciepłe.
Podać topione masło, gęstą śmietanę i kawior (u mnie ze śledzia). Można podawać tylko ze śmietaną, lub ze śmietaną i twarogiem wędzonym.
Z tej porcji „powinno wyjść 25 blinów”.




  • 870 ml mąki gryczanej,
  • 370 ml mąki pszennej tortowej,
  • 620 ml ciepłej wody,
  • 10 g suchych drożdży (używam suchych drożdży, jest mi wygodniej),
  • 500 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • płynne masło klarowane do smażenia,
  • do podania:
  • masło topione,
  • gęsta śmietana 18%,
  • kawior (u mnie ze śledzia)


*Kursywą cytaty z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz