Bliny wywodzą
się z kuchni rosyjskiej. Są to placki/racuchy (z ciasta z mąki
gryczanej i pszennej na drożdżach) mniej więcej wielkości spodka
filiżanki. Smaży się je na specjalnych żeliwnych patelkach -
„patelki nie
mogą być inne, jak czarne żelazne”*.
Przeważnie podaje się je z masłem, śmietaną i kawiorem.
Według
Heleny Mołochowiec „głównym
przysmakiem na ostatki uważa się u Rosjan bliny”.
Proponuję
przepis z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej, Heleny
Mołochowiec, w tłumaczeniu Wandy Kalinowskiej, z 1929 roku.
„Ciasto
powinno być gęste, jak dobra śmietana”.
- 870 ml mąki gryczanej,
- 370 ml mąki pszennej tortowej,
- 620 ml ciepłej wody,
- 10 g suchych drożdży (używam suchych drożdży, jest mi wygodniej),
- 500 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- płynne masło klarowane do smażenia,
- do podania:
- masło topione,
- gęsta śmietana 18%,
- kawior (u mnie ze śledzia)
„Ciasto
najlepiej rozczynić na 4 – 6 godzin przed wydaniem”.
Do
miski wsypać mąkę pszenną i 620 ml mąki gryczanej, wlać ciepłą
wodę, wsypać drożdże i dokładnie wymieszać, wyrobić. Przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podrośnie.
Wsypać
pozostałe 250 ml mąki gryczanej, wymieszać. Odstawić do
wyrośnięcia.
Na
godzinę przed smażeniem zaparzyć ciasto mlekiem czyli wlać 500 ml
prawie wrzącego mleka – należy uważać, aby mleko się nie
zagotowało.
Ciasto
dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek.
Żółtka
wymieszać z solą i cukrem.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Gdy
ciasto ostygnie, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać
pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Odstawić
na parę minut aby podrosło.
Smażyć
bliny – patelnię posmarować masłem, nakładać porcje ciasta.
Smażyć z jednej strony aż się zrumieni, delikatnie łopatką
odwrócić na drugą stronę i smażyć aż się zrumieni z drugiej
strony.
Podawać od razu, póki są ciepłe.
Podać topione masło, gęstą śmietanę i kawior (u mnie ze śledzia). Można podawać tylko ze śmietaną, lub ze śmietaną i twarogiem wędzonym.
Z tej porcji „powinno wyjść 25 blinów”.
- 870 ml mąki gryczanej,
- 370 ml mąki pszennej tortowej,
- 620 ml ciepłej wody,
- 10 g suchych drożdży (używam suchych drożdży, jest mi wygodniej),
- 500 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- płynne masło klarowane do smażenia,
- do podania:
- masło topione,
- gęsta śmietana 18%,
- kawior (u mnie ze śledzia)
*Kursywą
cytaty z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz