Deser,
sernik na zimno sięgający swoją historią czasów PRL. Kiedyś
często takie ciasta gościły na stołach.
Herbatniki
były ogólnie dostępne, ser biały też, więc można było robić.
Ja
troszeczkę podkręciłam deser, dodając do jasnej masy skórkę
cytrynową, a do ciemnej brandy
z wanilią. Zamiast brandy waniliowego można dodać wanilię,
samo brandy... to co lubimy.
- 500 g sera białego półtłustego,
- 100 g miękkiego masła,
- 1 żółtko (jajko przed rozbiciem sparzyć),
- 150 g cukru pudru,
- 200 g herbatników maślanych (kilka nam zostanie),
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka brandy waniliowego (może być cukier waniliowy, brandy...
- polewa:
- 100 g deserowej czekolady,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 70 g masła,
Ser
zemleć.
Masło
ubić na śmietanę, dodać żółtko i cały czas ubijając, dodawać
stopniowo cukier.
Gdy
masa będzie puszysta, dodać do niej ser i wymieszać.
Masę
podzielić na dwie części.
Jedną
część wymieszać ze skórką cytrynową.
Drugą
część masy wymieszać z kakaem i ewentualnie brandy.
Folię
spożywczą (ok. 30x50 cm) rozłożyć na blacie, węższą stroną
do brzegu blatu.
18
herbatników ułożyć na folii, szerszą stroną wzdłuż brzegu
blatu, w trzech rzędach po 6 ciastek.
Na
herbatnikach rozłożyć jasną masę serową.
Na
niej ułożyć drugą warstwę herbatników. Herbatniki należy
układać węższą stroną wzdłuż blatu, starając się aby środek
herbatnika górnej warstwy wypadł, mniej więcej na środku
herbatnika dolnego rzędu. (Do drugiej warstwy herbatników użyjemy
15 ciastek, 3 rzędy po 5, przy czym 3 herbatniki będzie trzeba
przyciąć).
Na
drugiej warstwie ciastek rozsmarować ciemną masę serową, kładąc
więcej masy wzdłuż na środku.
Dłuższe
brzegi folii złożyć do siebie i zwinąć. Tak otrzymamy „domek”
w kształcie trójkąta.
Ciasto
odstawić do lodówki na dwie godziny.
Polewa:
do miseczki włożyć pokruszoną czekoladę i masło, roztopić w
kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać.
Sernik odwinąć z folii.
Deser
oblać czekoladą.
Odstawić
do zastygnięcia.
O jeny! Smak dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo fajny pomysł! Wygląda niesamowicie! Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować zrobić w domu :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) nie ma opcji, aby nie wyszło :)
UsuńWygląda przepysznie! W życiu nie powiedziałabym, że to ciasto ma tak długą historię :P Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:) długą, długą.... :) pozdrawiam :)
Usuń