piątek, 2 lutego 2018

Chatka Baby Jagi – domek Baby Jagi



Deser, sernik na zimno sięgający swoją historią czasów PRL. Kiedyś często takie ciasta gościły na stołach.
Herbatniki były ogólnie dostępne, ser biały też, więc można było robić.
Ja troszeczkę podkręciłam deser, dodając do jasnej masy skórkę cytrynową, a do ciemnej brandy z wanilią. Zamiast brandy waniliowego można dodać wanilię, samo brandy... to co lubimy.

  • 500 g sera białego półtłustego,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 1 żółtko (jajko przed rozbiciem sparzyć),
  • 150 g cukru pudru,
  • 200 g herbatników maślanych (kilka nam zostanie),
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka brandy waniliowego (może być cukier waniliowy, brandy...

  • polewa:
  • 100 g deserowej czekolady,
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 70 g masła,

Ser zemleć.
Masło ubić na śmietanę, dodać żółtko i cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier.
Gdy masa będzie puszysta, dodać do niej ser i wymieszać.
Masę podzielić na dwie części.
Jedną część wymieszać ze skórką cytrynową.
Drugą część masy wymieszać z kakaem i ewentualnie brandy.
Folię spożywczą (ok. 30x50 cm) rozłożyć na blacie, węższą stroną do brzegu blatu.


18 herbatników ułożyć na folii, szerszą stroną wzdłuż brzegu blatu, w trzech rzędach po 6 ciastek.


Na herbatnikach rozłożyć jasną masę serową.


Na niej ułożyć drugą warstwę herbatników. Herbatniki należy układać węższą stroną wzdłuż blatu, starając się aby środek herbatnika górnej warstwy wypadł, mniej więcej na środku herbatnika dolnego rzędu. (Do drugiej warstwy herbatników użyjemy 15 ciastek, 3 rzędy po 5, przy czym 3 herbatniki będzie trzeba przyciąć).


Na drugiej warstwie ciastek rozsmarować ciemną masę serową, kładąc więcej masy wzdłuż na środku.


Dłuższe brzegi folii złożyć do siebie i zwinąć. Tak otrzymamy „domek” w kształcie trójkąta.


Ciasto odstawić do lodówki na dwie godziny.
Polewa: do miseczki włożyć pokruszoną czekoladę i masło, roztopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać.


Sernik odwinąć z folii.
Deser oblać czekoladą.
Odstawić do zastygnięcia.



7 komentarzy:

  1. O jeny! Smak dzieciństwa <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł! Wygląda niesamowicie! Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę spróbować zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! W życiu nie powiedziałabym, że to ciasto ma tak długą historię :P Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń