wtorek, 13 lutego 2018

Ciasto malinowo czekoladowe



Ciasto malinowo czekoladowe upiekłam w silikonowej foremce w kształcie serca. Ale oczywiście ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 22-24 cm.

  • ciasto:
  • 120 g przecieru malinowego (zmiksowane, przegotowane maliny mrożone),
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 60 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 50 g masła,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g mąki pszennej typu 450,
  • krem:
  • 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%),
  • 150 g czekolady deserowej,
  • 50 g białej czekolady
  • polewa:
  • 35 g masła,
  • 75 g białej czekolady,

Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać przecier owocowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!!
Formę do pieczenia (o średnicy około 22-24 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką, przełożyć ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut.
Ja ciasto upiekłam w silikonowej foremce w kształcie serca. Silikonowej formy nie trzeba smarować tłuszczem, ani wysypywać bułką tartą.
Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia.
Krem:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą). Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru.
Do ubitej śmietany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Biszkopt równo przyciąć, aby brzegi były równe. Włożyć do tortownicy (ja używam obręczy do tortów – układam biszkopt na podstawie i zakładam obręcz, dopasowując wielkość do wielkości biszkoptu). Następnie wyłożyć krem.



Polewa: do miseczki włożyć pokruszoną czekoladę i masło, roztopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Polać ciasto. Oczywiście nie polewamy tortu gorącą polewą, musimy ją przestudzić.



talerz z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz