Ciasto
malinowo czekoladowe upiekłam w silikonowej foremce w kształcie
serca. Ale oczywiście ciasto można upiec w tortownicy o średnicy
22-24 cm.
- ciasto:
- 120 g przecieru malinowego (zmiksowane, przegotowane maliny mrożone),
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 60 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 50 g masła,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g mąki pszennej typu 450,
- krem:
- 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%),
- 150 g czekolady deserowej,
- 50 g białej czekolady
- polewa:
- 35 g masła,
- 75 g białej czekolady,
Ciasto:
Jajka
ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło
(nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać przecier
owocowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Kolejność
dodawania produktów jest bardzo ważna!!!
Formę
do pieczenia (o średnicy około 22-24 cm) posmarować masłem i
oprószyć mąką, przełożyć ciasto, wstawić do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18
minut.
Ja
ciasto upiekłam w silikonowej foremce w kształcie serca.
Silikonowej formy nie trzeba smarować tłuszczem, ani wysypywać
bułką tartą.
Upieczone
ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do
pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia.
Krem:
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą ustawić nad
garnkiem z gotującą się wodą). Śmietanę ubić z 2 łyżkami
cukru pudru.
Do
ubitej śmietany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i
dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Biszkopt
równo przyciąć, aby brzegi były równe. Włożyć do tortownicy
(ja używam obręczy do tortów – układam biszkopt na podstawie i
zakładam obręcz, dopasowując wielkość do wielkości biszkoptu).
Następnie wyłożyć krem.
Polewa:
do miseczki włożyć pokruszoną czekoladę i masło, roztopić w
kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Polać ciasto. Oczywiście
nie polewamy tortu gorącą polewą, musimy ją przestudzić.
talerz z
talerz z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz