Sernik
gotowany - przepis pamiętający czasy PRLu, dlaczego akurat pomysł
gotowania masy serowej....
Może
brak piekarników, wówczas prodiż, w wielu domach, pełnił funkcję
piekarnika. W wielu domach, również w miastach, gotowano na małych
kuchenkach elektrycznych, palono w kuchniach węglowych...
- spód:
- 125
g herbatników maślanych czekoladowych,
- 85 g miękkiego masła,
- masa serowa:
- 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego*
- 250 g cukru pudru,
- 60 g miękkiego masła,
- 3 żółtka,
- 120 ml mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Spód:
Formę
wyłożyć folią spożywczą – łatwiej wyjmie się gotowy sernik.
Herbatniki
zmiksować z masłem i wysypać nimi dno formy. Wyrównać i ubić.
Odstawić do zastygnięcia.
Masa
serowa:
Masło
ubić na śmietanę, następnie dalej ubijając dodawać cukier i
żółtka.
Następnie
ucierając dodawać stopniowo ser.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy.
Przełożyć
masę do garnka i mieszając podgrzewać na małym ogniu, do
zagotowania.
Gdy
się zagotuje, zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko
wymieszane z mąką ziemniaczaną.
Postawić
na ogniu i mieszając zagotować.
Gorącą
masę wylać na przygotowany spód ciasta.
Odstawić
do zastygnięcia.
Do
masy serowej można dodać cukier waniliowy, skórkę cytrynową,
skórkę pomarańczową... wybór należy do nas.
*Używam
ser z kubełka, jednak kupując taki ser, należy zwrócić uwagę na
jego skład – ma być sam ser bez dziwnych, różnych dodatków.
talerz z
ślicznie wygląda
OdpowiedzUsuńCzy na przyklad Philadelphia nadaje sie
OdpowiedzUsuńnie wiem jak się serek philadelphia zachowa w czasie gotowania, to nie jest czysty ser, ma inne składniki...
Usuń