niedziela, 25 lutego 2018

Sernik gotowany



Sernik gotowany - przepis pamiętający czasy PRLu, dlaczego akurat pomysł gotowania masy serowej....
Może brak piekarników, wówczas prodiż, w wielu domach, pełnił funkcję piekarnika. W wielu domach, również w miastach, gotowano na małych kuchenkach elektrycznych, palono w kuchniach węglowych...

  • spód:
  • 125 g herbatników maślanych czekoladowych,
  • 85 g miękkiego masła,
  • masa serowa:
  • 1 kg sera białego trzykrotnie mielonego*
  • 250 g cukru pudru,
  • 60 g miękkiego masła,
  • 3 żółtka,
  • 120 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Spód:
Formę wyłożyć folią spożywczą – łatwiej wyjmie się gotowy sernik.
Herbatniki zmiksować z masłem i wysypać nimi dno formy. Wyrównać i ubić. Odstawić do zastygnięcia.
Masa serowa:
Masło ubić na śmietanę, następnie dalej ubijając dodawać cukier i żółtka.
Następnie ucierając dodawać stopniowo ser.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy.
Przełożyć masę do garnka i mieszając podgrzewać na małym ogniu, do zagotowania.
Gdy się zagotuje, zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną.
Postawić na ogniu i mieszając zagotować.
Gorącą masę wylać na przygotowany spód ciasta.
Odstawić do zastygnięcia.
Do masy serowej można dodać cukier waniliowy, skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową... wybór należy do nas.


*Używam ser z kubełka, jednak kupując taki ser, należy zwrócić uwagę na jego skład – ma być sam ser bez dziwnych, różnych dodatków.



talerz z 



3 komentarze:

  1. Czy na przyklad Philadelphia nadaje sie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem jak się serek philadelphia zachowa w czasie gotowania, to nie jest czysty ser, ma inne składniki...

      Usuń