środa, 28 lutego 2018

Sznycle z jajek, kotlety z jajek



Kotlety z jajek kojarzą się z kuchnią PRLu, nic bardziej mylnego, znane były już na początku XX wieku, a myślę że i dużo wcześniej.
Przepisów na nie jest bardzo dużo. Proponuję przepis na sznycle z jajek, z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku.

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 40 g masła,
  • 2 cebule,
  • 120 g suchej bułki,
  • 1 jajko surowe,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • natka pietruszka,
  • koperek,
  • bułka tarta do obtaczania kotletów,
  • masło do smażenia

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.
Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle ze szczyptą soli.
Jajka, ostudzoną podduszoną cebulę, posiekaną zieleninę, odciśniętą bułkę wrzucić do malaksera (jajka można zemleć, wszystkie składniki siekać, drobno kroić … ale ja wolę troszkę nowoczesności, ale to tylko z lenistwa ;) ).
Doprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajko, zmiksować.
Masę podzielić na osiem części. Wyrobić sznycelki.
Obsypać je bułką tartą.


Smażyć na maśle, na rumiano z każdej strony.


Sznycle podałam z sosem pieczarkowym.


talerz z 

3 komentarze:

  1. bardzo podoba mi się ten przepis oraz propozycja podania. Akurat mam wszystkie składniki, więc zrobię je dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawde polecam, sznycelki wychodza doskonałe :) serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  2. Aż zgłodniałam jak zobaczyłam te zdjęcia. Dziś wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń