Bliny
wywodzą się z kuchni rosyjskiej. Są to placki/racuchy (najczęściej
z ciasta z mąki
gryczanej i pszennej na drożdżach) mniej więcej wielkości
spodka od filiżanki. Smaży się je na specjalnych żeliwnych
patelkach - „patelki
nie mogą być inne, jak czarne żelazne”.
Przeważnie podaje się je z masłem, śmietaną i kawiorem.
Według
Heleny Mołochowiec „głównym przysmakiem na ostatki uważa się u
Rosjan bliny”.
Proponuję
przepis z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej, Heleny
Mołochowiec, w tłumaczeniu Wandy Kalinowskiej, z 1929 roku, na
bliny pszenne z ubitą śmietanką.
Ilości
produktów podaję w mililitrach, przeliczając szklanki (z
oryginalnego przepisu).
„Ciasto
powinno być gęste, jak dobra śmietana”.
- ok 500 ml ciepłego mleka,
- 10 g suchych drożdży (używam suchych drożdży, jest mi wygodniej) ,
- 750 ml mąki pszennej krupczatki,
- 2 jajka,
- 120 ml śmietany kremówki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
„Ciasto
najlepiej rozczynić na 4 – 6 godzin przed wydaniem”.
400
ml ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i 560 ml mąki.
Przykryć
ściereczką i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce.
Następnie
dodać żółtka wymieszane z solą i cukrem.
Dodać
pozostałą mąkę.
Wymieszać,
dolać ciepłego mleka tyle, aby ciasto było gęste, jak dobra
śmietana.
Białka
ubić na sztywną pianę.
Do
ciasta dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Następnie
dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać
Odstawić
na parę minut aby podrosło.
Smażyć
bliny – patelnię posmarować masłem, nakładać porcje ciasta.
Smażyć z jednej strony aż się zrumieni, delikatnie łopatką
odwrócić na drugą stronę i smażyć aż się zrumieni z drugiej
strony.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz