Budyń
jest rodzajem leguminy. Jest to tak zwana ciężka legumina.
Budyń
to angielski pudding. Kiedyś dość powszechnie goszczący na
naszych stołach. W książkach kulinarnych z początku XX wieku,
obowiązkowo znajduje się kilka, kilkanaście, czy wręcz
kilkadziesiąt przepisów na budyń.
Proponuję
przepis na budyń z jaj z książki „Jak gotować” Marii
Disslowej, z 1930 roku.
Budyń
gotuje w się w formie budyniowej, szczelnie zamykanej.
Jeżeli
nie mamy formy budyniowej, można masę budyniową przełożyć do
garnka lub formy żaroodpornej, którą należy przykryć pokrywką i
obciążyć.
Budyń
z jajek można podać zamiast jajek
faszerowanych koperkiem i szczypiorkiem.
Na
pewno będzie ozdobą wielkanocnego stołu.
- 4 ugotowane na twardo jajka,
- 4 surowe jajka,
- 60 g masła,
- 1 cebula,
- 125 ml tartej bułki,
- 125 ml śmietanki 18%,
- 2 łyżki siekanej zieleniny (do wyboru - koperek, szczypiorek, natka pietruszki),
- sól,
- pieprz
Ugotowane
jajka posiekać (ja ścieram na tarce o średnich oczkach).
Cebulę
zetrzeć na tarce.
Na
patelni rozpuścić masło, dodać cebulę przesmażyć. Dodać posiekane jajka, zieleninę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać
śmietanę. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Żółtka
ubić, wymieszać z ostudzoną masą jajeczną.
Białka
ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą i tartą
bułką.
Formę
do gotowania wysmarować masłem.
Masę
przełożyć do formy (do 3/4 wysokości).
Formę
zamknąć.
Na
dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać
wrzątek do 1/4 wysokości formy (około 3-4 cm).
Gotować
godzinę na niewielkim ogniu.
Budyń
należy podawać z tartym parmezanem, zrumienioną na maśle tartą
bułką, z sosem chrzanowym, lub sosem pieczarkowym.
czekoladowa dekoracja świąteczna - jajko w gniazdku - Barbara Decor by Barbara Luijckx
zastawa z
Wow! W życiu nie widziałam takiego dania. Aż jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) mozna gotować w innym naczyniu, byle przykrywka była obciążona i woda nie dostała sie do srodka
Usuń