Gulasz z żołądków drobiowych przygotowałam z użyciem żołądków kaczych. Z kurzych również można przygotować to danie, jednak z kaczych będzie bardziej z charakterem.
Żołądki oczyścić, odciąć błony – ma zostać czyste mięso, umyć.
Sparzyć na sicie.
Przekroić wzdłuż na pół.
Oprószyć mąką.
Obsmażyć na rumiano, przełożyć do garnka z grubym dnem.
Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić na tłuszczu z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodać pokruszone grzyby, chwilę jeszcze razem przesmażyć. Przełożyć do żołądków.
Dodać tymianek i przyprawy (ziele, listek i pieprz), wlać gorący bulion i dusić pod przykryciem do miękkości. W miarę potrzeby dolać trochę wody.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Przed podaniem oprószyć natką pietruszki.
Podałam z pęczakiem.
500 g żołądków drobiowych (u mnie kacze),
2 cebule,
mąka pszenna,
20 g grzybów suszonych,
listek laurowy,
3 ziarna ziela angielskiego,
6 ziaren pieprzu czarnego,
sól,
pieprz,
cukier,
sok z cytryny,
500 ml bulionu drobiowego (u mnie z kaczki),
tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz kaczy),
natka pietruszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz