Jajka
w groszku, wiosenne jajka, idealne nie tylko na wielkanocny stół.
Do
przygotowania dania użyłam foremek do pieczenia ciastek z
patyczkiem. Można użyć innych foremek i nadać daniu inny kształt.
Użyłam
jajka przepiórcze, ale można danie przygotować również z jajek
kurzych.
- 24 jajka przepiórcze,
- 450 g groszku zielonego mrożonego,
- 300 ml śmietany 30%,
- sok z cytryny,
- sól,
- cukier,
- 13 g żelatyny,
- masło do smarowania foremek
Groszek
wrzucić do garnka, wlać niewielką ilość wody, ugotować do
miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito.
Powinniśmy
otrzymać 300 ml przecieru.
Do
groszku wlać 100 ml śmietany, zagotować, doprawić do smaku sokiem
z cytryny (ja dałam 2 łyżki), cukrem i solą. Zagotwać.
Do
mieczki wsypać żelatynę, dodać trochę masy groszkowej, dokładnie
wymieszać, wlać resztę masy groszkowej, wymieszać.
Można
jeszcze raz przetrzec prze sito.
200
ml śmietany ubić, wymieszać z masą groszkową.
Przełożyć
do rękawa cukierniczego z końcówką z małym otworem (ma zmieścić
się w dziurce, w foremce na patyczek).
Foremki
do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i cienko
posmarować rozpuszczonym masłem.
W dolnej części foremki do ciastek (tej bez dziurki) ułożyc troche masy groszkowej, ułożyć na niej jajko, lekko dociskając.
Odstawić
do lodówki na co najmniej godzinę.
Wyjąć
kulkę z foremek, przeciąć na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz