Przepis
na mazurek czekoladowy, pochodzi z książki kucharskiej Marii
Gałeckiej i Haliny Kulzowej Kuchnia Polska, z 1939 roku.
Mazurek
bardzo prosty w przygotowaniu, ale jest jedno „ale”...
W
przepisie masę należy wyłożyć na opłatki, nie jest podane jak
gruba powinna być wyłożona warstwa.
Mazurek
piekłam z połowy podanych składników. Nie wyłożyłam masy
na opłatki, a bezpośrednio na papier, na grubość około 2 cm
(forma o wymiarach 30 x 21 cm, jeżeli użyjemy połowę składników).
Ciasto
należy „piec w średnim piecu”. Co to znaczy „średni piec”
? Odpowiedź znalazłam w książce „Kuchnia Polska” pod redakcją
Stanisława Bergera z 1956 roku, do której przepisy pisała właśnie
Helena Kulzowa-Hawliczkowa. Średni piec to około 150 – 160
stopni.
Wierzch
mazurka po upieczeniu jest bardzo delikatny – kruchy i przy
krojeniu, troszkę się łamie, ale nie ma ma to wpływu na smak ;)
- 400 g czekolady deserowej*,
- 400 g migdałów w łupinach,
- 400 g cukru pudru,
- 5 jajek,
- 3 żółtka,
Migdały
umyć i osuszyć.
Migdały
zmiksować.
Czekoladę
zetrzeć na tarce, lub zmiksować.
Jajka
i żółtka utrzeć na pulchna masę z cukrem pudrem.
Do
masy jajecznej dodać migdały i czekoladę, wymieszać.
Wyłożyć
na opłatki lub bezpośrednio na papier do pieczenia ułożony na
blasze do pieczenia.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około godzinę. Jeszcze ciepły mazurek pokroić uważając aby się nie pokruszył z wierzchu. Mazurek upiec co najmniej dzień wcześniej.
czekoladowa dekoracja świąteczna - jajko w gniazdku - Barbara Decor by Barbara Luijckx
zastawa z
Ułożyłaś ciasto bezpośrednio na papierze a tutaj widac że jest coś na wierzchu, co ułożyłaś?
OdpowiedzUsuńTak zapiekł się wierzch
Usuń