Mazurek
różany bez sztucznych aromatów. Kolor i zapach zawdzięcza płatkom
róży utartym z cukrem.
Przepis
na ciasto pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z
1930 roku.
W
oryginalnym przepisie do ciasta dodana została konfitura z róży,
ja dodałam płatki róży utarte z cukrem. Do lukru również
dodałam płatki, dzięki czemu mazurek jest bardzo aromatyczny i w
pięknym różowym kolorze. Udekorowałam cukrem różanym i płatkami
migdałów.
- Ciasto:
- 3 jajka,
- 2,5 łyżki płatków róży utartych z cukrem,
- 200 ml cukru pudru,
- 120 g migdałów bez skórki – mączki migdałowej,
- 60 g bułki tartej,
- lukier:
- 250 g cukru pudru,
- 50 - 60 g płatków róży utartych z cukrem,
- 50 ml soku z cytryny,
Jajka
ubić z cukrem i różą na pulchną masę. Dodać bułkę tartą i
migdały (jeżeli mamy całe migdały, należy je zetrzeć).
Masę
przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
(u
mnie forma o wymiarach 30 x 21 cm ).
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 35 minut. Lukier: utrzeć
cukier z płatkami róży i sokiem cytrynowym.
Pokryć
lukrem przestudzone ciasto. Udekrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz