Przepisów
na gofry jest sporo, chociaż najbardziej znany jest jeden rodzaj
gofrów z
ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia. Podobne przeważnie
można zjeść latem, w budkach z goframi. Mniej znane są u nas
gofry
z Liège,
z
ciasta z dodtakiem cukru perlistego.
Ale
mogą być również gofry drożdżowe.
- 750 ml mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 20 g drożdży,
- szczypta soli,
- skórka otarta z jednej cytryny,
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 150 ml mąki
oraz mleko. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ubić
jajka z resztą cukru, dodać rozczyn, pozostałą mąkę, wyrobić.
Dodać
roztopione masło, skórkę cytrynową i sól. Dokładnie wyrobić.
Odstawić
przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Na
rozgrzanej gofrownicy kłaść porcję ciasta, nie rozsmarowywać.
Piec
około 2 - 3 minut.
Można
podawać z konfiturami, owocami i słodkimi syropami.
Podałam
z syropem piernikowym, konfiturą z fig i ananasem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz