czwartek, 12 kwietnia 2018

Gofry drożdżowe – wafle z ciasta drożdżowego





Przepisów na gofry jest sporo, chociaż najbardziej znany jest jeden rodzaj gofrów z ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia. Podobne przeważnie można zjeść latem, w budkach z goframi. Mniej znane są u nas gofry z Liège, z ciasta z dodtakiem cukru perlistego.
Ale mogą być również gofry drożdżowe.


  • 750 ml mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 20 g drożdży,
  • szczypta soli,
  • skórka otarta z jednej cytryny,

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 150 ml mąki oraz mleko. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ubić jajka z resztą cukru, dodać rozczyn, pozostałą mąkę, wyrobić.
Dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i sól. Dokładnie wyrobić.
Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.


Na rozgrzanej gofrownicy kłaść porcję ciasta, nie rozsmarowywać.
Piec około 2 - 3 minut.
Można podawać z konfiturami, owocami i słodkimi syropami.


Podałam z syropem piernikowym, konfiturą z fig i ananasem.


zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz