Przepis
na jabłecznik rodem z PRLu, czy wcześniej był znany... nie
wiem.
- 500 g jabłek,
- 120 g mąki pszennej,
- 120 g cukru pudru,
- 2 jajka,
- skórka otarta z cytryny,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- masło do wysmarowania formy,
- przesiana bułka tarta do wysypania formy
Jabłko
owoc z bogatą przeszłością.
Do
jabłka umieszczonego na głowie syna, strzelać z łuku
musiał Egil (z mitologii nordyckiej), oraz Wilhelm Tell.
Spożywanie
złotych jabłek z sadów Iduny (mitologia skandynawska) zapewniało
bogom wieczną młodość.
Zapach
jabłka z Samarkandy leczył wszystkie choroby.
Jabłko
jest jednym z insygniów królewskich.
Przez
jabłko Adam i Ewa musieli opuścić raj. Dzięki temu wiemy gdzie on
był, ponieważ jabłko wywodzi się gdzieś z Azji Środkowej.
Później z Chin, szlakiem jedwabnym dotarło do Europy - Persji,
Grecji, Egiptu, Rzymu. I To z Włoch jabłko trafiło do Polski za
sprawą Bony, żony Zygmunta Starego, królowej Polski. Bona Sforza
przybyła właśnie z Włoch i „przywiozła” do Polski warzywa i
owoce: włoszczyznę, sałatę, szpinak, fasolę szparagową,
brokuły, kalarepę, kalafiory, kapustę ... i jabłka.
Skoro
Bona przyjechała do Polski w 1518 roku (ślub z Zygmuntem Starym
wzięła w roku 1517, w Neapolu), możemy przyjąć, iż jabłko
gości w Polsce już 500 lat.
Oczywiście
na początku owoce były sprowadzane, jednak długo na pierwsze sady
nie trzeba było czekać.
W
1545 roku na otrzymanych ziemiach w powiecie grójeckim ustanowiła
liczne przywileje dla posiadaczy ogrodów. W 1578 roku Zygmunt August
wydał akt prawny dotyczący sadownicta. Dzięki temu nastąpił jego
rozwój w Polsce, szczególnie w okolicach Grójca. Do dzisiaj te
okolice obfitują w sady owocowe.
Jabłka z tych rejonów, „jabłka grójeckie”, otrzymały oznaczenie „chronione oznaczenie
geograficzne”.
Jabłecznik
Formę
do ciasta (u mnie tortownica), wysmarować masłem i wysypać bułką
tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka
obrać, przekroić na ćwiartki , wyjąć gniazda nasienne i pokroić
w plasterki (można zetrzeć na tarce o dużych otworach).
Ułożyć
jabłka w tortownicy.
Jajka utrzeć z cukrem na kogel mogel, dodać do niego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową.
Wyłożyć ciasto na jabłka.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około godziny.
Ja
po wyjęciu odstawiam ciasto na chwilę, po czym wyjmuję je z formy
i odracam do góry spodem, dzięki czemu jabłka są na górze.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz