- 4 ćwiartki kurczaka,
- 200 g śliwek suszonych,
- 200 g moreli suszonych,
- 5 goździków,
- 2 torebki kardamonu,
- szczypta cukru,
- sól,
- tłuszcz (olej, tłuszcz gęsi, kaczy),
- 2 łyżki masła,
Ćwiartki
kurczaka oprószyć solą.
W
garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na rumiano
ćwiartki kurczaka.
Zlać
tłuszcz.
Dodać
sparzone śliwki i morele, rozgniecione goździki i kardamon, cukier.
Zalać
wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku
solą.
Gdy
kurczak będzie miękki, wyjąć go, a do sosu dodać zimne masło.
Wymieszać, zagotować.
Zdjąć
z ognia.
Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz