Mus
można przygotować zarówno z zielonych, jak i białych szparagów.
Można przygotować w jednej większej formie, lub kilku mniejszych.
- 500 g szparagów,
- 20 g mąki pszennej,
- 20 g masła,
- 10 g żelatyny,
- sól,
- cukier,
- gałka muszkatołowa
Szparagi
umyć, odłamać koncówki, obrać – obieramy białe i zielone
szparagi, łatwiej będzie je przecierać. Obierków i końcówek nie
wyrzucamy!
Szparagi
włożyć do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody,
ugotować do miękkości, wyjąć.
Do
wywaru ze szparagów wkładamy obierki i końcówki, gotujemy około 15
– 20 minut. Płyn odcedzamy (zostawiamy, bo jest nam potrzebny)
odciskając końcówki (wyrzucamy, już nie będą nam potrzebne).
Ugotowane
szparagi przetrzeć przez sito.
Połączyć
wywar z przetartymi szparagami. Powinniśmy otrzymać 500 ml –
jeżeli mamy za mało, należy dolać wodę, jeżeli za dużo, należy
odparować przez gotowanie, do pożądanej objętości.
W
garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażyć
energicznie mieszając, Cały czas mieszając wlać przecier
szparagowy. Zagotować. Jezeli przez przypadek zrobiłyby się
grudki, przetrzeć całość przez sitko.
Do
miski wsypać żelatynę, wlać trochę przecieru, dokładnie
wymieszać. Wlać resztę przecieru i wymieszać.
najlepsze szparagi z Gospodarstwa Ludwik Majlert
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz